zondag 23 januari 2011

Vekaanzie: Dag 2

Als ik wakker word realiseer ik me dat ik een hele nacht aan een stuk geslapen heb, dat is lang geleden! Na een laat ontbijt vertrekken we naar Midwolda.
We doen mee aan een excursie van het Groninger Landschap. Er zijn ongeveer 20 deelnemers. In het Koetshuis bij de Ennemaborg krijgen we eerst een presentatie over het ontstaan van het landschap. Hans, de verteller legt ons van alles uit over inpoldering, keileem, potklei, veenafgraving enz.
Daarna gaan we naar buiten, een van de deelnemers zegt dat het wat diezeg (heiig) is.


We krijgen veel informatie over landgoed en landschap, dit gebied maakt deel uit van de Ecologische Hoofdstructuur. Het Midwolderbos is zo’n 150 jaar oud en is getransformeerd van productiebos naar natuurbos.


Het is een mooie plek en je hoeft hier niet op de paden te blijven. Op de potklei groeien veel meidoorns, in mei moet deze laan één witte bloesemwolk zijn. Hans vertelt over de Konikspaarden, hoe ze teruggefokt zijn en dat de Ennemaborg deze paarden als eerste inzette als natuurbeheerder, zo’n 25 jaar geleden. Ook over de andere dieren die hier voorkomen vertelt hij, hier nestelen uilen en de grauwe klauwier en er zijn dassen. We bekijken ook de Westweide, waar nieuwe natuur moet komen.
We zien veel braamstruiken. Hij vertelt dat de verbraming van de bossen in heel Nederland een probleem is. Het komt doordat er veel stikstof in de regen zit (= kunstmest). Ik krijg wel zin om hier in de bramentijd te komen plukken voor eigen jam.

Het valt ons weer op dat er zo’n ongedwongen sfeer is, het is erg leuk en leerzaam en met aardige mensen. Na de wandeling nog even opwarmen in het Koetshuis, het was toch wel fris. Man raakt met een van de mensen van het Groninger Landschap verzeild in een beschouwende discussie over de maakbaarheid van het landschap en de Blauwe Stad.

Dan gaan we verder, we rijden naar Finsterwolde. Het blijkt dat er in Nieuweschans geen huisarts is en eind van de week kan de hechting bij Man er uit.
We vinden het medisch centrum in Finsterwolde en kijken naar de openingstijden. Dan rijden we door naar de Groninger Kroon, daar is het gezellig druk. Er is een tentoonstelling genaamd Uitgesproken zwart/wit.
Heel bijzonder, vooral de keramieke objecten spreken me aan. We genieten van cappuccino met Povverd en daarna een glas Glühwein.


In het schemer rijden we door de prachtige Reider Wolder Polder terug naar Nieuweschans en gaan eten bij Brasserie Bubbels van het kuuroord.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten