zaterdag 26 februari 2011

Provinciale Staten kiezen


Ik ben niet zo heel erg politiek bewust. Ik stemde altijd wat mijn vader stemde, dat was goed, want hij was een sociaal mens, hij wist het wel en ik hoefde verder niet na te denken.

Na de CPN werd mijn vader een SP-er. Ik herinner me nog dat Remy Poppe wel eens bij ons over de vloer kwam. Ik heb dus meestal SP gestemd, misschien een keertje Groen Links.
Mijn vader was echt een sociaal mens, kwam altijd op voor minderbedeelden, milieu en natuur. Demonstraties en andere protestuitingen waren bij ons gezinsuitjes. Mijn vader trok dan zijn ‘pandjesjas’ aan en afhankelijk van de demonstratie, deed hij een gasmasker voor en gaf mijn broertje in zijn wandelwagen een spandoekje met de tekst: ‘moeder, hoef ik niet te stikken?!’
Wat ik me nog goed herinner was een spandoek wat hij heeft gemaakt in 1981, bij een antikernwapenbetoging, waarop stond: ‘Atoomgezwel naar de Hel!’ Ik heb er nog een vergeeld krantenknipsel van.

Mijn vader werkte bij de scheepswerf Wilton Fijenoord. Hij deed in de avonduren de ‘Houtacademie’ en werkte zich zo op tot baas houtinkoop. Op een dag was er een staking op z’n werk. Omdat hij nu bij de ‘bazen’ hoorde werd hem door de stakers de toegang tot de werf geweigerd. Hij kwam ontredderd thuis. Hij was toch één van hen! Dat was de enige keer dat ik die grote man zag huilen.

Ik heb ook nog een krantenfoto van februari 1986 waar hij op staat, het betrof eisen van de huurdersvereniging over achterstallig onderhoud.
Hoe hij op die foto staat grijpt me erg aan. Hij was toen al ziek, hij had de nare ziekte A.L.S. (Amyotrofische lateraal sclerose).
Mijn vader keek zo uit naar zijn pensionering, hij had nog zoveel plannen, maar hij is in december '86 gestorven, hij is maar 67 jaar geworden.

In mijn hoofd hoor ik hem nog regelmatig dingen zeggen, die hij toen ook vaak zei. Daarom stem ik ook altijd SP. Soms denk ik wel eens, zal ik eens wat anders stemmen? Maar dat voelt toch niet goed. Bij vorige verkiezingen heb ik een paar van die kieswijzers ingevuld en eentje gaf aan … ik durf het bijna niet te zeggen: pvv!
Dat slaat nergens op.

Man stemt meestal Groen Links. Nu met de komende provincale verkiezingen hebben we toch weer een keertje zo’n kieswijzer gedaan. Uitslag: Man Groen Links, ik SP. Da’s gelukkig duidelijk en ik stem altijd op een vrouw, dus nr. 2 op de lijst.
Ach ik kan ook eigenlijk niks anders stemmen, Pa zou zich op zijn uitstrooiveldje omdraaien!

2 opmerkingen:

 1. Herkenbaar plaatje, herkenbaar blaadje.
  Stemwijzer, kieskompas, de keuzes die je moet maken zijn vaak zo zwart/wit.
  En zo kwam ik ook een keer uit op PVV. Is de "wijze"raad rap uit gedachten gewist.
  je zult maar een groene socialistische patriot zijn...zwaar leven :-)
  Ik slaap er nog een nachtje over.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. hoi angelika,
  was zeer benieuwd wat je zou stemmen, gelukkig is het dat wat ik ook gehoopt en verwacht had:-)
  die stemwijzer is ontzettend zwart/wit, ik wil er bij elk punt vaak een ja, maar... of nee,... bijdenken, zodoende komt het vaak niet goed uit. de pvv is een populistische partij die alleen roept op de manier zoals een hoop mensen denken, maar ze pikken van iedere partij datgene uit wat het bij de mensen goed doet en daarom komen ze vaak positief uit bij de stemwijzer....
  je moet gewoon op je gevoel wat goed en fout is afgaan en dan kom je vanzelf.....inderdaad bij de SP :-)

  BeantwoordenVerwijderen