vrijdag 3 juni 2011

Het nieuwe licht


Tijdens de Conventie van de Red Hat Society in Zwolle in april kregen we een uitnodiging voor een rondleiding in het Flehite Museum in Amersfoort. De dochter van een van de Zwolse dames heeft daar een tentoonstelling samengesteld, genaamd: Nachtlicht, de schilders van het nieuwe licht. Vanuit ons chapter besloten we daar met drie ladies deze middag naar toe te gaan.

De tentoonstelling Nachtlicht laat de invloed van het gas- en elektrisch licht op de Nederlandse kunst tussen 1880 en 1940 zien.
We kregen uitleg over hoe de komst van gaslicht en later elektrisch licht het stadsbeeld veranderde en hoe kunstenaars dit verbeelden.

Isaac Israels

Kunstenaars als Isaac Israels, George Hendrik Breitner, Jan Sluijters, Leo Gestel, Kees van Dongen, Cor Noltee, Kees Maks, Simon Maris, Johan Dijkstra en Piet van der Hem experimenteerden met de effecten en de mogelijkheden van het nieuwe licht. Het uitgaansleven vormde een belangrijke bron van inspiratie. Maar ook het veranderde straatbeeld, het huiselijke leven en de invloed van het licht op de mode werden verbeeld.


Kees van Dongen

Als je uitleg krijgt bij schilderijen zie je opeens veel meer en bekijk je de schilderijden anders dan dat je er zonder voorkennis langsloopt. Ik vond de schilderijen erg mooi dankzij de informatie die we kregen.
Natuurlijk was het ook leuk om als groepje Redhatters door het museum te lopen!

Ik kende Museum Flehite niet, het is een mooi museum in een bijzonder gebouw. Op de website kan je er meer over lezen.

Daarna gingen we nog wat drinken bij ‘De Ondeugd’. Een ander nieuw licht (althans voor mij) dat me opviel waren de voetgangerslichten in Amersfoort: een vrouwtje i.p.v. het traditionele mannetje! Ze heeft een paardestaart en draagt hakjes. Een zomers jurkje en een capri broek, helemaal up-to-date. Ze loopt met ferme pas, met haar buik een beetje vreemd naar voren (zou ze zwanger zijn?) Ik vind haar leuk!1 opmerking:

  1. Dat overstekende voetgangstertje heet dus Sofie. Ik denk niet dat ze zwanger is, want ze loopt er daar al jaren zo bij:

    http://www.flickr.com/photos/marcel030nl/2354714979/

    BeantwoordenVerwijderen