zondag 10 juli 2011

Moe's dakterras

Een piepklein ‘natuurgebiedje’ midden in de stad op m’n dakterras. Het groeit en zoemt hier dat het een lieve lust is.
Ik heb wel een Insectengids, maar er zijn zoveel soorten bijen en wespen met allemaal weer verschillende pyjamaatjes. Ik kan deze niet vinden in het boek, dus hou ik het maar op ‘wespje’, hier op het Zegekruid (Nicandra physalodes) gezeten.

Update, met dank aan Jan van slamenietdood weblog: Geen wespje, maar een zweefvlieg: waarschijnlijk een terrasjeskommazwever (wie bedenkt zo'n naam)
... in mijn geval een dakterrasjeskommazwever.
Ik had twee slaplantjes, ze zijn flink gegroeid (zonder mest), al geoogst én opgegeten.Hoewel een merel dagelijks een besje komt pikken, zijn er nu toch ook een paar om zelf op te eten.
De aardbeien hebben zich hersteld, ze zijn belaagd door rupsjes, luizen, witte vliegjes en mieren. Er mag op mijn dakterras geen gif gebruikt worden. Ik heb er steeds alles afgespoten met een flinke straal water. De kilo per plant, die Robben ons voorspelde zal niet gehaald worden, maar blij met elke rijpe aardbei, want ze smaken goddelijk.
Ook een paar boontjes dit jaar:

Een minikomkommer, deze waren speciaal bedoeld voor in een pot.
Hij is bijna 10 cm nu.
De tomaatjes komen er nu ook aan. De zaadjes heb ik vorig jaar uit een bakje biologische minitomaten in allerlei kleuren gehaald. Ik weet dus nog niet wat het gaat worden. Zo te zien wel met een ovale vorm.
Hier op de hortensia een hommeltje.Het is op kleine schaal alvast ervaring en kennis opdoen, voor later als ik een riante tuin ergens in Groningen bezit. 
J

7 opmerkingen:

 1. Leuk die foto's van natuur op kleine schaal. Niet vergeten de tomatenplantjes te dieven hè, dan krijg je dikkere tomaten. Groetjes, Inge

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je hebt de gave om het kleine, groots te maken! Dank voor deze mooie inzichten.
  H

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Angelika,

  Het 'wespje' is in werkelijkheid een zweefvliegje, waarschijnlijk de Terrasjeskommazwever. De hommel is een Aardhommel.

  Groet,
  Jan Zwaaneveld

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Die zweefjes hebben achteraf gezien hun uiterlijk niet mee. Ze dachten ooit dat het voordelig was eruit te zien als wespen, maar dat was ver voor de uitvinding van ijsjes en limonade...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Daar zeg je zowat, Frans, jammer eigenlijk, ik vind ze erg mooi en zie gelukkig wél het verschil met 'limonadewespen'.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Een goed begin is het halve werk, het ziet er allemaal smakelijk uit hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Leuk hoor, die zweefvlieg. Ik zie ze momenteel ook weer volop op mijn balkon. Veel van die zweefvliegen hebben merkwaardige namen als kleine woudzwerver of piemelkrieltje.

  BeantwoordenVerwijderen