woensdag 27 juli 2011

Nieuw Revolutionair Elan


Op het blog De Digitolle Grieze (was een webstreepjesblog, helaas verdwenen) kwam ik deze hartekreet tegen, waar ik me helemaal in kan vinden:

Nieuw Revolutionair Elan
Oh, wat verlangen wij soms naar een ouderwetse Staat! Met hoofdletter S.
Een overheid die ergens voor Staat, dus. Met hoofdletter S.
Een overheid die zijn verantwoordelijkheid neemt. Die zorgt voor mensen die het niet zo breed hebben, die niet kunnen werken, die een beperking hebben.
Die zorgt voor goed onderwijs, maar ook zorgt dat we af en toe eens een mooie, tot nadenken stemmende theatervoorstelling kunnen zien, en dat er af en toe eens een mooie tentoonstelling wordt georganiseerd in een mooi museum.
Een overheid dus, die zelf verzint hoe de maatschappij zo goed mogelijk in elkaar zou kunnen zitten. Die niet tolereert dat je zelf een Grieks bordeel bouwt om in te wonen, maar opdrachten geeft voor mooie architectuur, en een goede visie heeft op ruimtelijke ordening, openbare ruimte en leefbaarheid.
Die niet tolereert dat je overal met 130 kilometer per uur heen scheurt, maar ervoor zorgt dat het milieu gespaard blijft. Die dus ook niet tolereert dat wat we nog aan mooie natuur hebben in ons land, geprivatiseerd wordt, of gewoon geasfalteerd.
Een overheid, kortom, die zich niet terugtrekt.
Een overheid die de wereld niet alleen nog maar bekijkt in termen van economisch rendement. Een overheid die er is voor de mensen, de kunst en de architectuur op de momenten dat ze er moet zijn.
Hier op Facebook kun je de rest lezen.

1 opmerking:

  1. Helemaal mee eens, een goed stukje van Frank! Het is mij uit het hart gegrepen.

    BeantwoordenVerwijderen