vrijdag 15 juli 2011

Waar is het goed wonen?

Kunstwerk van Zoon, basisschool groep 3 of 4

In de Elsevier van 2 juli staat een artikel over de beste gemeenten van 2011. Een onderzoek naar de beste plek om te wonen, werken en recreëren. Er zijn 418 gemeenten in Nederland vergeleken.
In de provincie Zuid-Holland is Oegstgeest de winnaar (nr. 9) en mijn huidige woonplaats, Gouda, staat in de ranglijst op positie 274, overlast, veiligheid en sociaal klimaat scoort daar zeer matig. Maar dat wisten we al.

Interessanter vind ik Groningen. Het gaat in totaal om 418 gemeenten. Haren is de winnaar. Als Haren op nr. 1 staat, wat staat dan op nummer 418?
Ook een plaats in Groningen: Bellingwedde. En op nr. 417, de een-na-laatste plaats staat Pekela.

In dat onderzoek lijken bepaalde voordelen mij juist nadelen en andersom.
Historisch decor is leuk, maar niet noodzakelijk, aantrekkelijke buurt, natuur, rust en ruimte kan ik me wel in vinden.

Basisvoorzieningen zoals kinderpakket, jongerenpakket en winkels, wat voor de gemiddelde bewoner hoog aangeschreven staat, is voor mij eerder een nadeel!
Wij wonen nu naast het schoolplein van een na-schoolse opvang, en dat is op mooie dagen geen pretje. Heb je een idee hoeveel decibel die kleintjes van tegenwoordig kunnen produceren? En dat dat in deze tijd not done is om te corrigeren? Een middagdutje, soms zo vreselijk behoefte aan na pittige werkdagen en slapeloze nachten, kan ik wel vergeten.

De plusvoorzieningen als musea, theaters en cafés hoef ik niet in de buurt van m’n huis te hebben. Ik vind het geen nadeel dat ik een stukje moet reizen voor deze voorzieningen. Mijn gewenste woonomgeving is vooral erg stil.
Openbaar vervoer redelijk in de buurt vind ik wel weer handig.

Bij de Groningse gemeenten staat ook een aantal keer een tekentje voor bevolkingskrimp. Ik kan me voorstellen dat dat een nadeel is, maar ik denk dan: Gaan jullie allemaal weg, komen wij, wat een rust!

Ik ben deze dagen druk bezig met het invullen van onze vakantie in september. Het wordt een kleine rondreis door de provincie Groningen, verschillende plekken om te ervaren.
We zitten ook een paar dagen in de buurt van Vlagtwedde. Vlagtwedde staat op nr. 414. Het scoort zo laag omdat er geen voorzieningen zijn, maar er is daarentegen weinig overlast.
Ook zitten we een paar dagen in de Marne, tot nu toe onze favoriet. Deze zit in het artikel ook vrij laag, op nr. 323, weinig voorzieningen, maar juist ook weinig overlast en weinig misdaad en de saamhorigheid bevolking scoort zeer goed. Dat soort beoordelingen houdt dan wel weer in dat er matig openbaar vervoer is.

Tja, het is boeiend om het artikel te lezen, maar bij onze uiteindelijke keuze waar we ooit gaan wonen speelt gevoel ook een grote rol.
Het zal vooral de plek worden, daar waar ons droomhuisje staat!

Tijdschrift Elsevier nr. 268 opmerkingen:

 1. Zo lang je nog goed mobiel bent zijn die kleine plaatsen zonder voorzieningen natuurlijk goed te doen. Ik weet niet op welke plaats mijn woonplaats Oosterhesselen (Dr.) staat, maar wij hebben gelukkig nog twee supermarkten en een slager en drogist....! Ofschoon ik de grote bulk wel regelmatig elders haal (Duitsland), toch ben ik blij met onze voorzieningen en men moet ze ook in stand houden, want als je ouder wordt en minder mobiel, wil je toch ook graag dat dit nog aanwezig is. Aan de broodnodige rust hebben wij geen gebrek hier. groetjes, Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Natuurlijk heb je gelijk Janny, een paar winkels in de buurt is prima. Wat voor mij niet (meer) hoeft om dichtbij te wonen zijn grote winkelcentra waar de meute al funshoppend verveeld doorheen sjokt.
  Als je woonplaats tot Coevorden behoort staat deze op nr. 352. Ook vrij laag, maar ik denk dat je daar prima woont!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Grappig toch: wat de een wèl en de ander persé niet op zijn lijstje heeft staan. Wij wonen in een klein dorpje, géén voorzieningen, geen school en een rust: Heerlijk!! Alleen: niet in Groningen ;-) haha

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo, ik woon in Kantens ben benieuwd op welke plek die staat?
  groetjes mina

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mina, Kantens behoort tot de gemeente Eemsmond, dat geeft misschien een wat vertekend beeld omdat dat een heleboel dorpen omvat.

  Eemsmond staat op nr. 374, ook weinig voorzieningen, maar lekker rustig denk ik zo.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik geloof dat ik vrij ideaal woon, in jouw ogen.

  Ga voor de aardigheid ook in Pekela kijken, op die vakantie. Zo onleefbaar is het daar helemaal niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dat vermoeden had ik ook al, Harry, daarom geeft zo'n onderzoek voor mij geen juist beeld.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Iets meer ruimte en rust lijkt me heerlijk. Dat hebben we nauwelijks in Gouda.
  Een dorp, heerlijk. Mits er goed begaanbare wegen zijn, je een auto onder je kont hebt. Scholen kan ik missen als kiespijn, maar een bieb, een postkantoor en wat grotere winkels, ja heb ik toch wel graag in de buurt. Oh ja, ook een werkende zendmast :-)

  BeantwoordenVerwijderen