zaterdag 1 oktober 2011

Wilsterflappen


Het Groninger Landschap organiseert elk jaar een Beschermersdag. Omdat wij Beschermer zijn en toevallig ook in de buurt, gaan wij hier naar toe.
Bij het Bezoekerscentrum Buitenplaats Reitdiep is heel de dag van alles te doen. We volgen met argusogen Arno van der Heyden, die met een microfoon van RTVNoord rondloopt, voor het live radioprogramma ‘Noord op Stee’. Daar willen we uit de buurt blijven, want je weet maar nooit. Gaat hij links, gaan wij rechts en omgekeerd.

Luisteren naar de Wilsterflapper
We doen eerst de wandelexcursie met gids. Dwars door het land lopend zien we hoe mooi het landschap ligt. We lopen richting het dorp Noorderhoogebrug en brengen een bezoek aan molen Wilhelmina.
Onderweg wordt ons uitgelegd wat Wilsterflappen is. Wilster is Gronings voor Goudplevier en wilsterflappen is de eeuwenoude vangmethode van Goudplevieren met een vangnet. Vroeger verdiende de boerenarbeider er zo wat bij door de wilsters aan de poelier te verkopen. Nu wordt deze oude techniek gebruikt voor het ringen en informatie verzamelen. Er wordt gevangen met een slagnet van zo’n 25 meter lang. Dwars op het vangnet worden lokvogels neergezet. Een belangrijke rol speelt de lokfluit. Met deze fluit kan een wilsterflapper de roep van de Goudplevier exact nabootsen. Een vlucht wilsters kan zo vanaf honderden meters naar het net gelokt worden.
De wilsterflapper heeft er een paar gevangen:Ze worden ook weer vrijgelaten hoor.
We wandelen door het mooie gebied. Het Groninger Landschap kan trots zijn op zijn vrijwilligers. Onze gids G., we waren hem ook al tegen gekomen in het Museum Wierdenland, vertelt honderduit.
De koeien hier zijn niet zo bang voor ons als op de kwelder, ze komen nieuwsgierig dichtbij. Wat zijn het toch een mooie beesten, met zulke lieve ogen.Daarna hebben we een heerlijke lunch en we zitten met een leuk Gronings stel aan tafel.
Een pittig soepje met zeekraal en lekkere boterhammen
Na de lunch is er een theatershow van Alex Vissering met band. Ah daar heb ik zo van genoten, prachtige liedjes, geweldige muzikanten en mooie pronkjewailtjes.Man heeft ook wat fimpjes met de mobiel gemaakt:

Alex Vissering 1

Alex Vissering 2

Alex Vissering 3

Geen opmerkingen:

Een reactie posten