donderdag 3 november 2011

Facebook

Ik zit op Facebook.
Regelmatig zei iemand wel dat moet je doen, leuk, je hebt zo honderden vrienden ...
Ik ben er nog niet over uit of ik het wel leuk vind. Waarom dan toch overstag?

Als ik bij de statistieken van mijn blog keek zag ik regelmatig dat er lezers via Facebook kwamen. Ik werd dan erg nieuwsgierig, blijkbaar heeft iemand dan een link naar mij gezet. Wie … en wat… vroeg ik me dan altijd af.
Maar als je zelf geen Facebook hebt, kun je daar ook niet kijken.
Zodoende. Met nog wel twijfel vroeg ik mijn zoon om me te helpen.
En dan lijkt het toch leuk.

Maar dan begint het, al dat gedoe om ‘vrienden’ te worden en vrienden van vrienden.
En men gaat opeens foto’s van je plaatsen (taggen), wat niet even gevraagd wordt of je dat wel wil. Van je vrienden moet je het hebben, denk ik dan.
Bedoeld men dat met sociale media?

Kijk, op mijn blog ben ik de baas. Ik bepaal wat ik er op zet en weer vanaf haal. Ik kan dingen wijzigen, verbeteren, zelfs reacties van anderen verwijderen als ik dat wil.
Dat ligt bij Facebook heel anders. Daar valt weinig te veranderen. Een tikfoutje blijft je tot in de eeuwigheid achtervolgen.

Ik vind Facebook heel handig voor berichten van optredens e.d. waar ik wel naar toe wil. Of op de hoogte blijven van het wel en wee van favoriete muzikanten. En voor andere culturele uitstapjes. Dat je data van evenementen al eerder weet, is ook handig met plannetjes maken.Voor sommige dingen is het bijna noodzakelijk om Facebook te hebben, zoals bij het meedoen aan de No Impact Week.


En natuurlijk vind ik het leuk als ik een berichtje krijg.
Aandacht is leuk, zou het daar om draaien?
Ik begrijp ook wel dat het lichtelijk verslavend kan zijn, zeker in het begin. Ook vind ik het leuk als er een link naar m’n blog geplaatst wordt, zodat ik daar weer nieuwe lezers door krijg.

De twijfel is er nog steeds. Had ik het wel moeten doen, je schijnt er nooit meer vanaf te komen.
Maar misschien is mijn twijfel voor niks, wie weet ga ik ook om. Neem ik het veels te serieus?
Ik zie wel. Bloggen vind ik vooralsnog veel leuker.
En mijn vrienden zie ik toch bij voorkeur in levende lijve, zelfs vrienden van vrienden.10 opmerkingen:

 1. Lastige afweging, hè!
  Ik "zit" ook op FB (sinds een half jaar ofzo), omdat ik wilde weten hoe het werkte en ik twijfel nog steeds of ik het aan zal houden... Wat ik wel leuk vind is het volgen van bijvoorbeeld Winkels of Bekende Mensen die mij boeien, en het is wel handig voor contact houden met verre vrienden, maar verder...
  En nu had FB laatst zomaar "friend requests" van mij gestuurd aan mensen die ik helemaal niet kende of wilde kennen, super irritant.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik zit er ook op, maar wat heeft een "normaal"mens eraan vraag ik me af.Ik wilde ook weten hoe het werkt, net als Twitter, Hyves en Linkedln.. Bloggen is inderdaad leuker....! Voor mij voegt het niks toe.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik hou me voorlopig verre van facebook en hyves. Ik heb me ooit aangemeld bij facebook en toen kreeg ik berichtjes van mensen die ik helemaal niet ken, die 'vrienden' wilden worden... , dat vond ik zo zielig, toen was ik er gelijk klaar mee!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik 'zat' op hyves, maar heb me daar met veel moeite weten af te melden. Ik 'zit' op facebook, maar weet niet goed wat ik er mee moet ..... Bloggen is vele malen leuker!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het houden van controle over je eigen intieme kapitaal op Internet is altijd belangrijk. Maar daarvoor hoef je niet persé controle over je discussies te hebben. Gewoon je mond houden over wat je niet kwijt wilt. De mogelijkheden om controle uit te oefenen op de discussie lijken groter bij een weblog: Keuze van het onderwerp, wijzigen en verwijderen van de eigen bijdragen, verwijderen van reacties... maar je moet oppassen reageerders niet tekort te doen want dan komen ze niet meer terug. Ook in Facebook heb je uitgebreide mogelijkheden controle te houden. Om te beginnen moet je natuurlijk nooit iets posten wat je eigenlijk niet kwijt wilt. De privacy instellingen "alleen vrienden" of "alleen vrienden van vrienden" zijn natuurlijk flauwekul. Dan kun je net zo goed "iedereen" instellen en alleen nog maar nadenken over wát je post. Maak je fouten, dan kun je die herstellen. Eigen reacties kun je nog een paar seconden wijzigen, postings kun je copiëren, verwijderen en opnieuw verbeterd plaatsen, reacties kun je verwijderen maar dat moet je dan eigenlijk wel doen voor iemand er op reageert, bijschriften van je eigen foto's en tags kun je wijzigen. Als iemand jou tagt in een foto of noemt in een reactie of posting, kun je dat verwijderen. Sommigen beschouwen het schrijven op hun profiel door anderen als een inbreuk op hun privacy, maar die posts kun je verwijderen. Vergelijk het met het echte leven: het lukt anderen bijna niet over je te roddelen zonder dat je het weet, of kunt verwijderen. En anders weten anderen niet (zeker) dat het over jou gaat. Uiteindelijk kun je binnen Facebook ook nog gewoon iemand terzijde nemen om iets op te helderen of recht te zetten zonder anderen daarmee lastig te vallen en zonder het e-mail programma te openen.

  Eigenlijk zijn de controle mogelijkheden van blogs en Facebook gelijk. Het voordeel van een blog is de totale omgeving die je als blogger creëert. Met eigen onderwerpen, sidebars, timelines, favorieten, archief en niet te vergeten de aandacht van Google. Maar daar staat de verplichting tegenover de blog te onderhouden, er altijd te zijn voor je lezers. Ik hoop dat jullie het nog lang volhouden, want een goede blog is literatuur en Facebook lijkt toch meer op het schoolplein ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Frans: Dank voor je uitleg. Met mijn collegablogsters ben ik helemaal eens: FB voegt voor ons weinig toe.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Facebook, ik ben een Mohikaan, één der laatsten.
  Bij mij is het al het "F-woord" geworden.
  De irritatie wat betreft Facebook komt vanwege de overmatige aanwezigheid van het logo.
  Klik ik op iets "share with your friends". Zend je iets in voor een fotowedstrijd, ja je kan de link op Hyves zetten, kunnen je "vrienden" stemmen. Nou ja, alleen als zij een Facebook account hebben. Dat is een ergernis.
  Dus blijf ik maar een hyves Mohikaan en waag me niet op het schoolplein :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb na veel aarzelen toch een FB account genomen, het voegt niets toe. Eigenlijk is het gewoon allemaal flauwekul. Ik heb er ook dus niets mee.. ik kijk een keer per dag en dan geloof ik het wel. Persoonlijk vind ik Hyves veel leuker. Controle ? Waarop.. Big Brother zit overal, op Hyves en op Facebook, privacy ?? Proest.. !
  Voor mij is het een kwestie van.. can't beat them so join them..en in de massa ondergaan

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Toch kom je er soms ook wel iets leuks tegen: Mijn zeergewaardeerde Groningers noemen het ook wel snoedebouk.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. De reactie van Frans was me als feedreader-lezer ontgaan. Had de post wel gezien - vrij gauw zelfs -maar ben er nooit teruggekeerd om de reacties te volgen. Inderdaad een leuke reactie!

  BeantwoordenVerwijderen