zaterdag 8 januari 2011

Groninger Povverd

In Galerie de Groninger Kroon hebben we voor het eerst Povverd gegeten. Weer eens iets anders, lekker.
Galerie De Groninger Kroon
Ik kreeg het recept en in de stad Groningen kochten we bij een kookwinkel een povverdblik. Dat lijkt op een tulbandvorm, maar dan hoger, smaller en met een deksel.

Souveniers uit Groningen
Weer thuis heb ik via internet eens wat meer informatie opgezocht. Er bestaat ook een gehuchtje dat heet De Poffert, in de gemeente Zuidhorn.

In vroeger tijden was het een makkelijk klaar te maken maaltijd, die ’s morgens opgezet kon worden. Een oven was niet nodig. De povverd gaat in zijn vorm in een pan kokend water (au bain marie). Zo kon moeder de vrouw toch meehelpen op het land en ook tegelijkertijd zorgen voor een voedzame maaltijd tussen de middag. Wij eten hem meestal bij de koffie of thee en soms als nagerecht.

Een Groningse vrouw verzekerde ons dat de juiste schrijfwijze povverd is. Maar op internet kom je vaker poffert tegen. De povverd, of poffert (in andere provincies ook ketelkoek of jan-in-de-zak) heeft niks met poffertjes te maken, het zit een beetje tussen brood, cake en pannekoek in. Het is een heerlijk gerecht met het voordeel dat er geen boter en weinig suiker in zit, dat voegt ieder later zelf naar smaak toe.
In het recept van de Kroon zaten vier appels, dat vond ik wat veel. Ik varieer ook regelmatig 
met gedroogde abrikozen en heb zelfs een keer dadels toegevoegd.

Nu maak ik een geheel plantaardige versie, hier het recept.