zondag 27 maart 2011

Café Marleen

Na de fantastische middag in de Toekomst hebben we ’s avonds in café Marleen ook een geweldig leuke avond. We voelen ons een beetje (verre) stamgasten. Prachtig optreden van Harry Niehof met Johan Viswat en Herman Grimme. Deze muziek kunnen we honderden keren horen, gaat niet vervelen. Ook weer bekenden ontmoet. ’t Ging weer door tot in de late (vroege) uurtjes. Henk leest op een hilarische manier een stukje voor uit De boer van t Zuderdiep, zo leuk, tranen van ’t lachen. Een erg fijne avond.




Stichting Peerd speelt Herstel van de Toekomst

Trein naar Groningen, 9.00 uur.
Op Boekwinkeltjes.nl vond ik een boekje voor een klein prijsje, De boer van t Zuderdaip van Henry Hes. In het Gronings. Eerst lees ik een zin. Dan woord voor woord kijken of ik het begrijp. Dan nog eens de hele zin en de alinea.
Soms helpt het om het hardop te zeggen (niet tè hard, we zitten in de stiltecoupe), en anders schrijf ik het op om later op te zoeken. Zo doe je wel lekker lang met een boek.
Gronings lezen is makkelijker dan praten of schrijven. Zal ik het ooit leren?

 

In Groningen aangekomen nemen we koffie met appelgebak in Café de Oude Wacht (Gedempte Zuiderdiep), en reserveren een hotelkamer.
Dan wandelen we terug naar het station, het is schitterend weer en we pakken de Arrivatrein naar Scheemda. Daar zou een pendelbusje klaarstaan, we wachten een kwartiertje en gaan dan lopen, we zien de pijp van fabriek De Toekomst in de verte, echt ver zal het niet zijn.


Daar aangekomen krijgen we een stempeltje op de hand en mogen we het terrein op. Het begint met een proloog, we zijn nog niet helemaal ingesteld op Gronings en we staan achteraan, dus dit ontgaat ons een beetje.
De daaropvolgende theatertocht met een gids gaat al beter.
Tijdens de rondleiding lopen we door het indrukwekkende, stoffige gebouw, langs gespeelde scénes over hoe het er voor de oorlog toeging.


 

We komen in het 'pak- en verzendlokaal’ wat nu foyer is met de mooie expositie ‘Terug naar de Toekomst’, honderd jaar strokarton.


Dan begint de voorstelling, een eigenlijk met geen pen te beschrijven ervaring, ik zou een heel blik superlatieven open kunnen trekken, maar dan nog ben ik niet in staat het te verwoorden. Veel humor, ook ontroering wegslikkken, onverwachte effecten. Er gebeurt zoveel, we denken dat we niet alles hebben gezien, dus we besluiten dat we het binnenkort nog een keer bezoeken.
Mocht je daar in de buurt wonen, dan zou het onbegrijpelijk zijn als je niet zou gaan. Ga en laat je verrassen!
Op de weblog van Arno van der Heyden, een van de spelers, vind je meer info en filmpjes.



Update: We vernamen het verdrietige bericht dat Arno van der Heyden op 20 januari 2023 is overleden.