zaterdag 26 mei 2012

Bloggerswandeling Drentsche Aa


We worden ontvangen met koffie en zelfgebakken kruidkoek. Met een inspirerend gezelschap, tien leuke enthousiaste mensen, bloggers en aanhang, gaan we op pad. Een mooiere dag hadden we ons niet kunnen wensen. Stralende zonneschijn met een zacht briesje. We lopen door een schitterend gebied, het Natioaal Beek en Esdorpenlandschap Drentsche Aa en eindigen bij een hunebed.

Ik leer vanalles over het landschap en de bijzondere insecten en prachtige bloemen.
Van elf uur tot vier uur in de middag wandelen we door veld, bos en hei, ik kom soms oren en ogen te kort.
Ik schrijf wat steekwoorden op in de hoop alles te kunnen onthouden, maar laat dat op een gegeven moment maar varen en ga vooral genieten van wat ik hoor en zie. Ik ben geen bioloog of botanicus, ik voel me vereerd dat ik met dit deskundige gezelschap onderweg ben.
Een heerlijke, goed verzorgde lunch zit in de rugzakken van Kees en Stella, wat zijn we verwend!


De verhalen over allerlei kevertjes e.d. doet me met heel andere ogen kijken. De fase van ‘enge beestjes’ had ik al geruime tijd achter me gelaten, maar nu zie ik nòg meer de schoonheid van dat kleine spul. Of dacht ik vroeger bij een schimmel op een plant, getsie, nu kijk ik vol bewondering naar bijvoorbeeld vuilboomroest, waarvan Ubel zegt: ‘Het is oranje en het zwamt’.Zoveel verhalen over allerlei beestjes, over heidespannertjes, kleine vlindertjes met een mooie tekening op de vleugels. De gestreepte heidespanner, net iets groter dan de gewone (Kees: ‘heeft meer boterhammen met pindakaas gegeten’). Zandloopkevers die wel een bij kunnen opeten. Drietand mestkever.
Een nachtpauwoog die, in een web terechtgekomen en door spin leeggezogen, voor haar dood nog eitjes heeft gelegd.


Ook spinnedoders, die we al kenden van onze wandelingen op het eiland Chios.
Een als takje vermomde rups, bijna onzichtbaar, zo goed is hij gecamoufleerd, van de grote voorjaarsspanner.
Nog een mooi diertje met mooie naam geelbandlangsprietmot.
Of de aparte kokerjuffer, de larve maakt een kokertje van takjes en verstopt zich daarin.
Over een zwavelzwam op een dode eik, vol met boletenkevertjes.


En wonderschone planten, tussen de dorre heide het oplichten van de gele kruipbrem, een veld met duizenden breedbladige orchissen. Of de ratelaar, een plant waar het vlindertje de ratelaarspanner afhankelijk van is, en de plant weer van witbolgras. Deze bijzondere plant kende ik toevallig, omdat ze nu groeit in de bermen waar ik dagelijks langsfiets.
Het veelkleurig vergeet-mij-nietje met bloempjes in het wit, lichtgeel, lichtblauw, tot roodachtig (‘ik kan maar niet kiezen welke kleur ik wil’).
Salomonszegel, die in Drenthe ‘mot-met-biggen’ wordt genoemd. Doordat de bloemen in een rij langs de stengel staan, lijkt het op een zeug (mot) met zogende biggen.
Of het verhaal van een meester die in de eerste helft van de vorige eeuw, kinderen veen liet graven voor de school, op de plek van deze kinderarbeid groeien nu aronskelken. Grazers en vogels horen er ook bij, we zien in de verte zelfs een grauwe klauwier.


Dan is er nog van alles wat ik gemist heb, zo’n dag is voor herhaling vatbaar. Graag ga ik een volgende keer weer mee. Ik vond het ook leuk om het gezicht achter een blog te leren kennen.
Elk verhaal zou een eigen blogje waard zijn, maar kijk vooral bij de blogs van de deelnemende bloggers met de allermooiste foto’s en alle achtergrondinformatie, er gaat een nieuwe wereld voor je open! 


Hier vind je verhalen en foto’s van:

Coby van Natuurkieker, hier over de kokerjuffer

En nog de link naar Robert Wagter

6 opmerkingen:

 1. Prachtige sfeerbeschrijving, Angelika. Dit moeten we zeker vaker doen. En het leuke was: we kenden elkaar alleen als bloggers en hebben toch een bijzonder gezellige dag gehad alsof we al jaren vrienden waren.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Angelika,

  Het was aangenaam kennis maken. Ik had je blog al snel bekeken na de wandeling maar dit bericht stond er toen nog niet op. Wat een mooi uitgebreid sfeervol verslag! Je noemt dingen die ik al bijna weer vergeten was. Bedankt voor je reactie in mijn gastenboek! En tot volgend jaar neem ik aan.

  Groeten, Robert

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Schitterende foto's en erg mooi beschreven.
  Ik kan begrijpen,dat dit genieten was.

  Groetjes Ans

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ...en dat je bij dit alles steeds weer leuke mensen ontmoet...dat is toch genieten.....!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ja een prachtige dag was het Angelika. En leuk om jouw verslag hier te lezen, ik schreef op mijn eigen blog al dat het zo leuk is dat iedereen op zijn eigen unieke manier uiting geeft aan zijn of haar fascinatie voor de natuur en hier bij jou zie ik ook weer dat jij je eigen unieke verslag geeft van deze dag.
  Ik heb ook zeer genoten van deze dag en erg leuk om kennis te maken met een aantal gezichten achter de diverse blogs.
  Ik zal je ook meteen even aan mijn blogrol toevoegen, dan mis ik ook geen blogjes meer van je.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen