zondag 27 mei 2012

Jan wilde een tuin


We verlaten Drenthe vanmorgen, maar niet voordat we eerst nog genieten van een heerlijk ontbijt in de zon. Deze twee nachten bij de Paardeblom in Taarlo heb ik weer eens aan een stuk door geslapen, dat komt weinig voor.
We maken vandaag een rondje provincie Groningen. Gisteren stond in het teken van ontmoetingen met medebloggers en ... vandaag ook weer.
We gaan bij blogvriendin Mina en haar man in Kantens op de koffie.
Ze hebben een leuke, stoute hond en kipjes in de tuin. Mina’s man is ook imker, hij vertelt over de problemen die nu voorkomen bij het bijenhouden.
Ze wonen op een prachtig plekje en het is erg gezellig.
Daarna rijden we naar Westerlee.Een tijd geleden heb ik de blog ‘Jan wilde een tuin’ ontdekt. Deze tuin is te bezoeken en dat stond al een poos in mijn things-to-do boek. Het is een sprookjesachtige grote tuin, met bosgedeelte, een elfenbos met de wonderlijke bloempjes epimediums, een siertuin, moestuin en kruidentuin. Hier en daar mooie kunstwerken. Een prachtige natuurlijke vijver en een schitterend tuinhuis van Alex den Braber, met kunstwerken en door Jan gemaakte vazen en objecten in keramiek.
In dat huisje worden we getrakteerd op een glas jus d’orange.


In de tuin bloeit de Blauwe papaver (Meconopsis). Op de website van Neerlands Tuin staat het volgende te lezen:
Blauwe papaver of hoornpapaver stelt zoveel eisen, dat de plant geregeld aandacht moet krijgen. Wie eenmaal een aantal van deze papavers in de tuin heeft, mag zich 'vakman' noemen. Zo'n vakman heeft niet voor niets deze bijzondere papaver in zijn tuin. Ze behoren tot de allermooiste planten die er bestaan.
Een vakman mag hij zich zeker noemen, je hebt niet het idee dat je door een aangelegde tuin loopt, zo natuurlijk komt het over. Nog maar een paar jaar geleden was dit weiland.
Behalve die mooie papaver groeien er nog veel meer prachtige bloemen in deze tuin. Zoals een mooi gekleurde Akelei.
Of het Gebroken hartje, Jan laat zien hoe je dat verandert in A lady-in-the-bath. En een Jan-op-de-preekstoel, die heb ik ooit ook op m’n dakterras gehad.
Hele grote kippen heeft Jan ook, Brahma’s en Orpington (dacht ik).

Akelei
A lady-in-the-bath, Gebroken hartje
Jan-op-de-preekstoel
moestuin
De naam van zijn tuin is het antwoord op de vragen waarom ga je naar Oostgroningen verhuizen? Jan wilde een tuin.
Geweldig vind ik dat. Jan’s manier van tuinieren spreekt me zeer aan, we hadden wel meer overeenkomsten in denkwijzen, leuk was dat!
Met tegenzin verlaten we die wondermooie plek, waar we zo gastvrij ontvangen werden, maar we moeten verder. Met een grote bos net geoogste rabarber vertrekken we, want in de stad Groningen staan nog twee dingen op ons programma.
2 opmerkingen:

 1. Wat een prachtige bloemen laat je zien.
  Ik ben benieuwd naar de rest van je trip naar Groningen.

  Groetjes Ans

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dankjewel voor de link... Alleen al de naam spreekt me geweldig aan, want die is het antwoord op de vraag waarom wij een moestuin hebben...
  Inderdaad, als vierjarige wilde zoonlief een (moes)tuin... en die is er sindsdien geblev)en, al is hij intussen 15 (en nee, die wil niet naar Groningen verhuizen, want zijn tuin - moes- en andere - kan hij niet missen.

  BeantwoordenVerwijderen