zaterdag 19 mei 2012

Dakterras

het chroom ding in het midden, daar ging het om
Vandaag moet het gebeuren … kärcheren. Een keer per jaar moet de groene glibberigheid van de planken op het dakterras verwijderd worden.
Het is al half mei en telkens geen mooi weekend om de klus te klaren. Vorig jaar kon het al op 2 april!
Het begon vanmorgen niet voorspoedig. Nadat onze vakman de keukenkraan had vervangen, paste de tuinslang er niet meer op. Eerst in alle laadjes, potjes, bakjes en blikjes gezocht, maar niets passends gevonden
In onze, door toeristen zeer gewaardeerde stad, maar als bewoner van deze binnenstad hebben we minder waardering, gaan we op zoek naar een dingie.
Marskramer had het niet en verwees naar de hema, die gaat mij natuurlijk niet naar concurrent blokker sturen, maar die had het wel, een setje aansluiting voor de tuinslang.
Thuisgekomen paste het niet.
Terwijl je hier ter plaatse wel twee kruidvaten hebt, tevens een etos en een trekpleister en nog meer drogisterij-achtigen - hoeveel tandpaste en shampoo heeft een mens nodig nietwaar -, tig schoenenzaken, kappers en makelaars, maar een goede ijzerwarenhandel is reeds jaren geleden vertrokken. 
Dus moet er naar de rand van de stad gefietst worden naar een karwei of gamma. Dat kost weer extra tijd, helaas.
Een passend dingie wordt uiteindelijk gevonden en eindelijk kunnen we aan het werk, inmiddels is het al middag.

De potten op het dakterras worden zo nodig van verse aarde voorzien, ik snoei hier en daar wat, verpot wat planten, gooi overleden spul weg, sop en herschik en ondertussen kärchert Man de planken weer schoon. Wat is het toch een klus om een plant die jaren in een pot stond er uit te krijgen, spierballenwerk! Het weer werkt gelukkig mee, droog en zonnig.






Helaas heeft een aantal zaailingen het niet gered. Beschreef ik hier nog blij de vorderingen, opeens zijn de komkommers, courgettes, tomaatjes en de sperzieboontjes zomaar verwelkt … allemaal een tragisch einde.


De enige doorzetters zijn de soldatenboontjes (what’s in a name?). De IJsheiligen hebben we gehad, morgen gaan de boontjes in de zinken teil, vannacht nog acclimatiseren in de serre.
En nu maar komkommer- en courgetteplantjes bij de buurvrouw besteld!
Kreeg alvast twee tomatenplantjes van haar, de schat.

soldatenboontjes

Na een dagje zwoegen, eten we op ons - schone - dakterras een simpel maaltje, moe maar voldaan.
Morgen weer en andere klus!