zondag 27 mei 2012

Groningen: Twee bands en lekker doorzakkenNa ons vertrek van ‘Jan wilde een tuin’ rijden we naar de stad Groningen.
Om 17.00 uur treedt MacBetty op in Café Buckshot, we vermoeden dat we dat niet op tijd gaan halen.
We zetten de auto in de parkeergarage, gaan inchecken in BudGett, worden hartelijk ontvangen door Scott - we zijn kind aan huis - en we lopen snel naar Cafè Buckshot. Inki en haar band zijn al begonnen, we gaan er eens lekker voor zitten, aan de bar. Leuk is het, erg leuk!Na afloop lopen we langs Café Marleen, Marleen is er al, we gaan even zeggen dat we straks komen voor het optreden van The Rockaways, eerst nog even een hapje eten.
Nu wat eenvoudiger dan gisteravond, maar ook lekker op het terras van de Brasserie, erg gezellig hier in de Poelestraat.
Een bodempje voordat we het Groningse nachtleven induiken!


De band van deze avond, The Rockaways - Lou Leeuw, Hans van Lier en Harry Groeneveld - spelen blues en popcovers. Fijne muziekavond!We hadden ons voorgenomen om op een beetje redelijke tijd weg te gaan, maar het werd toch weer tegen vijf uur in de morgen. Hè, wat had ik het toch weer naar m’n zin … lekker keten met leuke/gekke Groningers en … (zelfs) een verdwaald Brabants stel.
Gelukkig hoef je er bij BudGett er pas om 12.00 uur uit!
Morgen 2e pinksterdag, vrije dag (nog wel).
Voordat we terugrijden willen we nog wat fundahuisjes bekijken op het Hogeland.

Jan wilde een tuin


We verlaten Drenthe vanmorgen, maar niet voordat we eerst nog genieten van een heerlijk ontbijt in de zon. Deze twee nachten bij de Paardeblom in Taarlo heb ik weer eens aan een stuk door geslapen, dat komt weinig voor.
We maken vandaag een rondje provincie Groningen. Gisteren stond in het teken van ontmoetingen met medebloggers en ... vandaag ook weer.
We gaan bij blogvriendin Mina en haar man in Kantens op de koffie.
Ze hebben een leuke, stoute hond en kipjes in de tuin. Mina’s man is ook imker, hij vertelt over de problemen die nu voorkomen bij het bijenhouden.
Ze wonen op een prachtig plekje en het is erg gezellig.
Daarna rijden we naar Westerlee.Een tijd geleden heb ik de blog ‘Jan wilde een tuin’ ontdekt. Deze tuin is te bezoeken en dat stond al een poos in mijn things-to-do boek. Het is een sprookjesachtige grote tuin, met bosgedeelte, een elfenbos met de wonderlijke bloempjes epimediums, een siertuin, moestuin en kruidentuin. Hier en daar mooie kunstwerken. Een prachtige natuurlijke vijver en een schitterend tuinhuis van Alex den Braber, met kunstwerken en door Jan gemaakte vazen en objecten in keramiek.
In dat huisje worden we getrakteerd op een glas jus d’orange.


In de tuin bloeit de Blauwe papaver (Meconopsis). Op de website van Neerlands Tuin staat het volgende te lezen:
Blauwe papaver of hoornpapaver stelt zoveel eisen, dat de plant geregeld aandacht moet krijgen. Wie eenmaal een aantal van deze papavers in de tuin heeft, mag zich 'vakman' noemen. Zo'n vakman heeft niet voor niets deze bijzondere papaver in zijn tuin. Ze behoren tot de allermooiste planten die er bestaan.
Een vakman mag hij zich zeker noemen, je hebt niet het idee dat je door een aangelegde tuin loopt, zo natuurlijk komt het over. Nog maar een paar jaar geleden was dit weiland.
Behalve die mooie papaver groeien er nog veel meer prachtige bloemen in deze tuin. Zoals een mooi gekleurde Akelei.
Of het Gebroken hartje, Jan laat zien hoe je dat verandert in A lady-in-the-bath. En een Jan-op-de-preekstoel, die heb ik ooit ook op m’n dakterras gehad.
Hele grote kippen heeft Jan ook, Brahma’s en Orpington (dacht ik).

Akelei
A lady-in-the-bath, Gebroken hartje
Jan-op-de-preekstoel
moestuin
De naam van zijn tuin is het antwoord op de vragen waarom ga je naar Oostgroningen verhuizen? Jan wilde een tuin.
Geweldig vind ik dat. Jan’s manier van tuinieren spreekt me zeer aan, we hadden wel meer overeenkomsten in denkwijzen, leuk was dat!
Met tegenzin verlaten we die wondermooie plek, waar we zo gastvrij ontvangen werden, maar we moeten verder. Met een grote bos net geoogste rabarber vertrekken we, want in de stad Groningen staan nog twee dingen op ons programma.