dinsdag 25 juni 2013

Vekaanzie 5, dag 11

Vol programma vandaag. Meeden, Muntendam en Nieuweschans. Tuinen en toneel.


Tuingoed Foltz in Meeden
Een specialiteitenkwekerij met brocantewinkel in een oude Groningse boerderij. De kwekerij is gespecialiseerd in Echinacea (zonnehoed) en Salvia. Verder kun je er urenlang ronddwalen. Tijdens de Tuin & Kunst Tiendaagse vinden ook de Rare-Planten-Dagen plaats. In de natuurweide in het achterland staan bijzondere kunstwerken opgesteld. 
Alinda Ottens
Moniek Westerman
Je kunt hier vooral heerlijk wandelen, allerlei moois zien, bijzondere bomen, sprookjesachtige paadjes, ezeltjes ...


We komen een huisje tegen en gluren naar binnen, een klein ateliertje. Zoiets zou je zeker ook wel willen, vraag ik aan Man.
Hij maakt foto's door het raam en door de spiegelende werking word het een heel aparte serie.
Hier een ervan:

We wandelen weer terug naar de boerderij. De brocantewinkel zit vol met leeuweriknesten ... huh, waar zat ik met m'n gedachten? Zwaluwen natuurlijkmet jongen, ouders vliegen af en aan. Leuk snuffelen door mooie oude spulletjes.Ondertussen bedenk ik dat we morgen naar Jan Wilde een Tuin gaan. Ik wil graag een aardigheidje meenemen. Maar wat? Man zegt dat het nogal lastig is om een plantje te kopen voor iemand die zelf een schitterende tuin van 8000 m2 heeft aangelegd. Toch kijk ik rond, op gevoel. Bij de rare planten dacht ik nog aan een Jan-op-de-preekstoel, maar er stond geen mooie tussen en trouwens meende ik dat hij die al had.Opeens zie ik een klein friemelplantje. Ik zeg tegen Man: ‘Die is het, die koop ik voor Jan.’ 
Man’s ongelovige blik gaat van het plantje naar mij en weer terug. Ik zie hem denken … als je voor gek wilt staan, moet je het zelf maar weten.
Ik lach, die paarsbruine vlek op onderlip doet 't hem, ik luister naar m'n gevoel en ga het plantje afrekenen. Het is een salviasoort, maar een aparte. Voorzichtig zet ik hem in de gordel op de achterbank. Zo, die is voor Jan en ik heb nu al voorpret.


Leuk dat we hier nu eens zijn geweest, dat stond al lang op m'n lijstje, net als de volgende bestemming:

Heemtuin & Natuurpark Tussen de Venen, een schitterende plek in Muntendam.
Onderweg daar naar toe zien we veel protestborden tegen de windturbines, ik kan me er iets bij voorstellen. Op een bord stond bijvoorbeeld: “Zo hoog als 22 boerderijen op elkaar!”
Deze gigadingen komen hier langs de N33. Daar wil je dan toch niet wonen?


We parkeren bij het natuurpark en gaan eerst wat eten in het paviljoen, koffie en een stuk hartige taart, erg lekker. We maken een wandeling en verbazen ons erover hoe groot het hier is.
De Heemtuin en Natuurpark Tussen de Venen beslaat ongeveer 50 hectare en bestaat feitelijk uit 4 verschilende gebieden. Bos, heide, vijver, boomgaard, siertuin, ruïne en een bijenstal. Je maakt eigenlijk een reis door de tijd, van ijstijd tot heden.
Veel te uitgebreid voor een paar uur, het loopt tegen vijven en dan sluit het hier. 't Is wel een plek om nog eens terug te komen.

We hebben vanavond een voorstelling van Theater te Water, het theaterschip De Verwondering ligt aangemeerd in Nieuweschans.
We zijn ruim op tijd in Nieuweschans, we eten wat in Hotel Leeuwerik, grappig de laatste keer dat we daar aten was het nog een Chinees. Moedig hoor om daar wat te beginnen. 


Dit is onze tweede voorstelling van Theater te Water, deze keer de voorstelling ‘Van de Goden los’ .
Een oud-Scandinavisch verhaal over de jonge held Sigurd de Drakendoder. Geweldige voorstelling op een boot! Van begin tot eind op puntje van m'n stoel gezeten, hilarisch en spannend, echt superleuk!


5 opmerkingen:

 1. Bij Foltz geen Leeuweriknesten maar Zwaluwnesten, nogmaals bedankt voor de bijzondere Salvia.
  Gr Jan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja stom, ik heb het gelijk aangepast Jan!

   Verwijderen
  2. We gingen 's avonds eten in Hotel Leeuwerik :)

   Verwijderen
 2. Wat super leuk dat ik toevallig zo tegen kom! :)
  Ik heb vorig jaar in die zomerproductie van TTW gespeeld; ik speelde o.a. Gunnar.
  fijn om te lezen dat je het een leuke voorstelling vond. Het was ook een geweldige ervaring om voor Theater te Water te spelen.
  Mijn vriendin (tevens een opleidingsgenootje) en een klasgenootje (en misschien nog een opleidingsgenootje) spelen aankomende zomerproductie bij TTW..... dus wie weet... :)

  Groetjes,
  Erik de Boer

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankje voor je reactie Erik! We zullen TTW zeker blijven volgen!

   Verwijderen