zondag 16 juni 2013

Vekaanzie 5, dag 2

Een vrolijk ontbijt aan de grote eettafel bij de heer Bleker. Aan de tafel zit al een mannetje of zes, bijna klaar met ontbijt, kleine oogjes van een nacht doorhalen  met vooral mannenpraat, maakt totaal niet uit dat er ook een vrouw aan tafel zit. Grof en luidruchtig waren ze, maar ik vond het niet hinderlijk, ik vond het wel humor. De heer Bleker verontschuldigde zich er nog voor en gaf aan dat dit niet gebruikelijk was.
Die groep en wij waren het wel met elkaar eens dat de heer Bleker een zeer bewonderenswaardige man is en zijn B&B een verrassende ontdekking.


We lopen we naar het plein voor De Silo aan de Griffeweg. Daar start de stadswandeling door de Oosterpoort van Paulien Excursions. Een geweldig leuke wandeling met veel info en verhalen over deze 19e eeuws woonwijk in Groningen. Er zijn veel verschillende woningen en bewoners. Er wonen alleenstaanden, gezinnen, oude Oosterpoorters en studenten. Er zijn schipperswoningen, hoge herenhuizen, villa's in het Zuiderpark, hofjes en kleine straatjes met de eerste sociale woningbouw. 

proletarisch winkelen?

We zien een lelijke flat (midden jaren 80) van de beroemde Rem Koolhaas en we horen over Ypke Gietema. Verder mooie statige panden, leuke straatjes met kleine oude huisjes. Ondanks dat het een grote groep is (23 deelnemers), maakt Paulien tijd om alle vragen te beantwoorden en vertelt zij veel over de geschiedenis met bijzondere verhalen. Bijvoorbeeld over hoe het vee vroeger door de straten liep van het veemarktterrein waar nu het cultuurcentrum Oosterpoort staat.


Deze is ons inmiddels bekend ... Het meest verrassende vond ik de ecologische Buurttuin Oosterpoort. Wat een prachtige oase van 2000 m2 op een binnenterrein aan de Mauritsstraat, met veel plantensoorten, vlinders en een begroeide ruïne. Zo stel ik me een tuin voor, als ik die ooit zou hebben. Helaas loopt de groep er snel door, ik had het wel wat langer willen bekijken, dus ik zal er zeker nog eens naar teruggaan.Aan het eind van de wandeling zijn we uitgenodigd bij een kunstenaar die in de wijk woont, Frits Casparie, die linosnedes maakt.
Gastvrij sleept hij stoelen aan in zijn huiskamer zodat alle mensen kunnen zitten, zorgt voor koffie en sap en verteld over zijn werk. Dat hij aan de eetkamertafel werkt en als de kinderen thuiskomen alles weer opgeruimd wordt. Dat zijn postbodewerk z'n hoofd leegmaakt en dus weer ruimte geeft  hij begreep precies wat ik bedoelde met zoeken naar horizon. Zijn werk doet hij op een onconventionele manier en altijd papier mee om schetsen te maken van mooie situaties die hij onderweg tegenkomt. Vaak vrouwen en fietsen.
Behalve dat zijn kunst erg mooi om te bekijken is, is hij ook een man waarmee we niet uitgepraat raken, ik had graag langer willen praten. Wat een ontzettend leuke ontmoeting!


We moeten alweer bijna naar onze volgende afspraak. We hebben afgesproken om kwart voor vier met T en A. We hebben nog even tijd en gaan naar Café de Oude Wacht. Even rustig de kranten lezen.


In de DvhN van zaterdag lees ik een horrorverhaal over (wel wat naïeve) westerlingen die een huis kopen, wat een huis blijkt met zoveel verborgen gebreken dat het uiteindelijk onbewoonbaar zal zijn. Weer een voorbeeld dat je niet kan blindvaren op adviseurs en dat je bij zoiets ingrijpends als een huis kopen, zeer wantrouwig tegenover alle adviseurs moet staan. Vooral zelf uitermate kritisch blijven. 


T en A pikken ons op om naar Engelbert te rijden. In café De Engelstede (ook al zo'n fijne plek) is vanmiddag de presentatie van de nieuwe CD van Eddy Koekkoek. Mooie nummers,
vooral het nummer ‘Dyar’, troubadour uit Koerdistan springt er voor mij uit.
Als Eddy zingt ‘Hij zingt als een vogel, huilt als een kind ...’, moet je gewoon iets wegslikken, zo ontroerend mooi zowel muzikaal als zang.

(Eddy Koekoek is op 15 januari 2018 op 67-jarige leeftijd overleden.)


We kunnen met Marleen terugrijden en gaan even naar onze kamer, alvast voorbereiden op de avond. We eten snel wat bij Italia tegenover Café Marleen.
In Marleen is vanavond een dubbelconcert: Raimon en Anne, mooie stemmen, technisch goed, maar voor mij ietsje te braaf, mag wat mij betreft iets minder gepolijst. Maar deze jonge mensen hebben wel heel wat in hun mars!Daarna komt Swinder, bestaande uit Bas Schröder (zang, gitaar), Gijs van Veldhuizen (gitaar), Bas Sligter (bas, toetsen) en Daniel de Jong (drums). 
Ik kende Swinder nog niet, Groningstalig …  een leuke verrassing!
Hier het liedje Annemarie.
We maken het niet laat na de optredens, ik ben helemaal op na dit weekendje Stad. Gelukkig hoeven we maar een paar passen, hoek om, trap op en algauw liggen we in onze bedjes.6 opmerkingen:

 1. Hé mijn ouwe buurtje, waar ik 34 jaar gewoond heb en 15 jaar de wijkkrant runde.

  Nieuws: Frits Casparie terug in de buurt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jullie vermaken je dus wel,als ik je verslag lees en de mooie
  foto's bekijk.
  Ik wens je nog heel veel plezier.

  Groetjes Ans

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Moi,

  Af en toe lees ik je blog (met plezier overigens). Altijd leuk om te leren wat een niet-Stadjer leuk vindt aan mijn hometown. Bovenstaande blog komt wel erg dichtbij: je 2e foto in de Oosterpoort is gemaakt midden op straat, op plm. drie meter vanaf mijn voorramen.
  De foto op de Meeuwerderweg (die onder die van de Kroeg van Klaas) geeft een trend weer die hier (binnen een straal van 150 m) de laatste 3 jaar op duikt: koop een oud huisje en zet er een tweede verdieping op. Jammer voor het straatbeeld. (Een tweede voorbeeld zie je op je foto een paar huizen verder)

  Wou ik je even laten weten.

  groet van maarten

  BeantwoordenVerwijderen
 4. kwam er na de 2e ook een 3e vakantie dag?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooi!IK ben grunniger en 't is leuk om te zien en te lezen hoe een niet grunniger van onze provincie(en van alles wat daar te beleven is)geniet.

  BeantwoordenVerwijderen