donderdag 20 juni 2013

Vekaanzie 5, dag 6

Kijk nou hoe keurig Min Architect de Hut veegt!
Vandaag maken we een uitstapje naar Friesland, we rijden via Burum naar Buitenpost.
In Burum zou een leuk huisje te koop staan, maar we kunnen het niet vinden. Wel zien we opeens een merkwaardig landschap vol schotels.
Deze geheimzinnige schotels blijken de grootste afluisterbasis van Nederland te zijn, genaamd ‘It Greate Ear’, de inlichtingendiensten kunnen hier alle satellietcommunicatie ter wereld onderscheppen.
O jee, dan weten ze ook dat we geprotesteerd hebben tegen de straaljagers boven onze camping.
We rijden maar gauw verder.


In het plaatsje Buitenpost doen we eerst wat boodschappen, bij de Lidl halen we wat pakken slobberwijn en bij de plaatselijke bakker halen we desembrood en eten een ‘Friese verleiding’, een soort roombroodje, maar dan lekkerder, bruin met noten en rozijnen.

De reden van ons bezoek is de botanische tuin De Kruidhof, daar wilde ik zo graag eens heen en nu zijn we in de buurt. Een schitterende grote tuin, met gevarieerde thematuinen, geneeskruidentuin, oude cultuurgewassen, heemtuin, kloostertuin, bostuin … ik vind alles leuk.

De Kruidhof start in 1930 als proeftuin voor groenten en fruit en later richt men zich meer op het kweken van kruiden. In de jaren vijftig liet de Rijksuniversiteit Groningen onderzoek verrichten naar de geneeskrachtige werking van planten. De Geneeskruidentuin is een begrip in binnen- en buitenland. Vanaf de jaren zeventig krijgt de tuin ook een toeristische functie en het aantal thematuinen wordt uitgebreidt tot zeventien.
Verder is er nog een IJstijdenmuseum.


Ik heb deze plant nog nooit in het echt gezien, maar dit zijn de vruchten van de Alruin (Mandragora officinarum), een magische, supergiftige plant met wortels die op een mannetje lijken. 

Er bestaan allerlei mythes en legendes over deze plant, van ver voor onze jaartelling en in de middeleeuwen tot zelfs in het heden in de Harry Potterverhalen van J.K.Roling.
De plant werd als medicijn gebruikt en als verdovingsmiddel. Het gerucht gaat dat men al in slaap valt als men de vruchten van deze plant te lang in de hand houdt. 

We dwalen door deze fijne tuin en komen onderweg van alles tegen:

 Bourbonroos Madame Isaac Pereire

Bijenhotel
uiteraard de Engelwortel
in de moestuin
de mooie Mariadistel
geheimzinnige dingen ...

Na een heerlijke dag in De Kruidhof rijden we terug door een van de mooiste landschappen van Groningen: Middag-Humsterland en onderweg bekijken we nog wat fundahuisjes en oei … eentje komt wel heel dicht bij Droomhuisje en laat m'n hart sneller kloppen  niet te enthousiast worden, eerst moet ons huidige huis verkocht zijn!
We eten deze avond bij de Italiaan in Kloosterburen en dan terug naar de Hut.

3 opmerkingen:

 1. Toeval ?
  Afgelopen vrijdag met Annie naar De Kruidhof geweest, rondleiding met Gids gehad, erg leerzaam. Zeker een aanrader.
  Gr Jan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha Jan, leve onze toevalletjes!

   Verwijderen
 2. De hut wordt inderdaad keurig aangeveegd,zeg.
  En wat een heerlijke dagen heb je toch,als ik je zo lees.

  Groetjes Ans

  BeantwoordenVerwijderen