maandag 30 september 2013

De Hobbitstee

Mijn Architect Zonder Opdrachten en ik willen graag een weekje langer weg dan alleen afgelopen weekend. Zoals gezegd ...  het Groningenpotje is leeg. Ik had een idee!
Ik stuurde een mail naar leefgemeenschappen o.i.d. met de vraag of we gratis konden logeren als we als tegenprestatie mee kwamen werken.
Ik had vier adressen in het noorden uitgezocht, in Groningen, Friesland, Drenthe en eentje net over de grens in Duitsland. Met kloppend hart heb ik de mails verstuurd en voelde me een beetje dwaas.De enige die reageerde was Drenthe met een uiterst positieve reactie!
De Hobbitstee in Wapserveen, een bijzondere plek waar een aantal mensen duurzaam woont, een van de oudste leefgemeenschappen van Nederland.


We vertrekken deze morgen uit Groningen, met de trein via Leeuwarden naar Steenwijk, en bellen daar een regiotaxi naar Wapserveen.
We worden hartelijk met koffie ontvangen, krijgen een rondleiding, zien waar we mogen slapen en maken kennis met meer bewoners.

Ik voel me meteen thuis, de zenuwen zijn weg en we installeren ons in de groepsruimte de Herberg. We zijn de enigen die hier slapen deze week. Er zijn prima douches en een wc die met regenwater doorspoelt.
Het terrein van zo'n 4.5 ha ligt aan de rand van een uitgestrekt natuurgebied in Zuid-west Drenthe.


We gaan hier een superweek hebben! We hadden zo het idee een aantal uren te werken en dan misschien in de middag de omgeving te verkennen.
Maar we zijn het terrein al die dagen niet af geweest, een enkele keer op de fiets naar het nabije Havelte voor wat boodschappen. De dagen vlogen voorbij.Stoer hè
We hadden het geluk dat het de hele periode heerlijk zacht weer was, het leek wel zomer. De eerste klus is dat de tipi moet worden afgebroken, schoongemaakt en opgeborgen voor de winter. Mijn Architect plakt een fietsband en bouwt een bruggetje over een greppel en maakt de constructie voor een nieuwe composthoop. Hij geniet ervan!

Ja … waterpas!


Ik oogst de laatste bonen, en maak dat stuk moestuin onkruidvrij, kan er wellicht een groenbemester ingezaaid worden. Ik sorteer de bonen om te drogen als zaaigoed voor volgend jaar en gebruik een gedeelte om op te eten. 
Ik krijg hulp van de kleine twee-jarige hobbitjes. Wat een voorrecht voor de kinderen hier om zo op te kunnen groeien!
Ik kook pompoen-appeljam, want beide zijn in ruime hoeveelheid aanwezig. Ik verzamel bloemzaden. Ik help bij de verdeling van de bestelling van de voedingsmiddelen. Voor het eten mag ik uit de moestuin halen waar ik zin in heb. 
We hebben geen avond alleen gegeten, of men schoof aan bij ons, of wij werden uitgenodigd.
Wat hebben wij een super, heerlijk ongecompliceerde week gehad en wat hebben we leuke, lieve, bijzondere mensen leren kennen. Erg inspirerend allemaal!


Een prachtig Viervlekwielspin, had ik nooit eerder gezien

3 opmerkingen:

 1. "Wat een voorrecht voor de kinderen hier om zo op te kunnen groeien!"

  Het is de streek waar ik opgegroeid ben en die was (en is) inderdaad mooi, qua natuur. Wat betreft de Hobbitstee: dat was rond 1969, 1970 de eerste commune in de gemeente Havelte en er gingen heel wat praatjes over rond. Vrije liefde en zo, de mensen waren nog niets gewend.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat heb ik gehoord ... nu woont er niemand meer van de allereerste bewoners en het is geen commune meer.

   Verwijderen
 2. Angelika, hallo, ik ben weer begonnen met bloggen, nav je blog bericht, onze pot is ook bijna leeg, maar jullie kunnen ook hier wat klussen tegen kost en in woning in het prachtige groniingen.
  Liefs mina kantens

  BeantwoordenVerwijderen