woensdag 6 februari 2013

Dokkum



Helaas … onze dagen op Ameland zitten er weer op. We maken na het ontbijt nog een laatste wandeling door Nes, rondje dorp, prentbriefkaart voor oma op de bus doen.
Wat hebben we het hier op dit eilandje geweldig gehad, Ameland, in de oudheid Fostaland geheten, we hebben het als een magisch eiland ervaren.
Als souvenir koop ik een kruikje Amelandse kruidenbitter.

Het is wachten op bus 130 tegenover 'Zee van Rust', ontspannen sfeertje, rustig weer, zon … We nemen de boot van half 1, dus nog tijd genoeg. 




Het is weer 'de Sier' die ons terugbrengt in Holwerd. Ongeacht de verwarring over welke bus ons naar Dokkum zal brengen, uiteindelijk zijn het er twee, bus 66 tot aan de Provinciale weg ... bus 54 brengt ons verder naar Dokkum. De aansluitingen zijn wat mij betreft perfect. 



Bushalte Holwerd


In Dokkum hebben we nog een nachtje geboekt, om de overgang terug naar het Wilde Westen wat geleidelijker te maken.

Dokkum in, op zoek naar de Koningstraat 1, Hotel 't Raedhûs. Hartelijke ontvangst. Het hotel biedt uitzicht op de plek waar de Elfstedentocht een keerpunt kent ...



Ingekwartierd ... op zoek naar een plek voor een versnapering. Het wordt niet Eric's café, maar net even verder Grand Café 'de Abdij', wijntje voor € 3.95, eentje dan maar. Bij de kerk een deur in de vorm van een eik, met de tekst: Geen eik meer heilig, 
Bonifatius hakte heilige eiken om … maar zoals bekend liep het met hem in 754 uiteindelijk ook niet goed af.




Terug naar ons honk, in 't Raedhûs, veel wijntjes voor € 2.40 per glas. Een hap eten, nasi … 

We verkassen terug naar de tafel in het midden. We raken aan de praat met Erwin de autoverkoper en Remco de barkeeper …  ook de Friezen zijn geen stugge mensen, alsof wij zulk sympathiek gezelschap zijn, wij westerlingen ...

Er wordt hard gelachen als ze mijn blog bekijken: Ontdekking van Groningen en daaronder Ameland …
We krijgen het advies om toch maar in Friesland te komen wonen.

Na een goed maal, met veel wijntjes en Bonifatius Bittertjes, een ongelofelijk gezellige avond met al die leuke Friezen daar … klimmen we de trap naar boven, naar de slaapzolder voor onze laatste vakantienacht.

Morgen weer naar huis, met de bus naar Leeuwarden en dan de trein naar Gouda. 


Een welkomstbloemetje van de buurvrouw helpt wel bij het ‘acclimatiseren’.