vrijdag 18 juli 2014

Blij in Blijham (6)

Een hele morgen lekker door de tuin struinen. Allerlei vlinders fladderen om me heen. Zoals deze mooie Dagpauwoog:


Opeens zie ik een vlinder die ik niet ken. Zelfs meer dan een. In de boekenkast vind ik een vlindergids, maar de soort zie ik niet zo 1,2,3. Even dacht ik aan een ijsvogelvlinder, de bovenkant van de vleugels lijkt er een beetje op, maar de onderkant helemaal niet. Trouwens, die is vrij zeldzaam en komt hier in het noorden ook niet echt voor.

Via internet en een facebookvriendin lukt het uiteindelijk. Het is een landkaartje, die heeft in de zomer een andere verschijningsvorm dan in de lente. Het lijken twee verschillende soorten, maar dat is dus niet zo, nooit geweten!
Ik kende wel de oranje voorjaarsvorm, maar deze zomervorm is donkergekleurd. Prachtige vlinder (Araschnia levant).


Ze laten zich eerst nog niet makkelijk op de foto zetten. Tijdens het wieden doe ik steeds een poging. Het duurde even voordat ik ze met helemaal geopende vleugels kan vastleggen, maar uiteindelijk lukte het:Het is  vandaag een heerlijke warme, zonnige dag, tegen de 30 graden. In de middag fietsen we naar Winschoten en bezoeken twee plaatselijke kringloopzaken. Leuk vind ik dat altijd, en door het warme weer was het er erg rustig.


Ik zag wel dingen die ik gekocht zou hebben als we in de buurt zouden wonen, zoals bijvoorbeeld dit kastje voor een paar euro ...


… maar we hebben ons beperkt tot wat boeken. Het groentekookboek is uit 1992 en er staat een stempel in met St. A.V.G. Leer-/Werkprojecten, Hoendiepskade 31, Groningen, maar daarover kan ik niks terugvinden op internet. Een beetje gedateerde, maar wel weer bruikbare recepten.


Het boekje van M.C.H. Ruys is niet van de bekende tuinarchitecte Mien Ruys, maar van haar zus Maria, die het schreef "Aan mijn Zuster Mien Ruys". 
Er staat geen jaartal in, maar aan het lettertype te zien is het een al wat oudere uitgave. Via internet kom ik erachter dat het uit 1954 is.
Erg leuk boekje voor 1,50 (bij de dure kringloop volgens intimi).
De andere boeken zijn van Mijn Architect. Tevreden met onze vondsten pakken we een terrasje in de schaduw. Nog wat boodschappen doen en dan weer gauw terug naar de tuin. De potplanten schreeuwen om water.
Een supersimpelsnel vakantiemaaltje en tot na zonsondergang buiten genieten.
Ach, wat gaan de dagen snel.


2 opmerkingen:

  1. Je hebt dus heerlijk genoten. En een leuk kastje kunnen scoren.
    Wat betreft vlinders, ik vind het vies tegenvallen dit jaar. Op de atalanta na.

    BeantwoordenVerwijderen