dinsdag 21 december 2010

Gronologie (2)


In augustus 2008 logeren we op landgoed Ekenstein. Het is prachtig weer en we rijden in noordelijke richting. Mooie en minder mooie plaatsjes. Stedum, Middelstum, Winsum, Baflo, Pieterburen, Westernieland, Noordpolder, Uithuizermeeden, Roodeschool.


Stedum
We zijn verpletterd door de schoonheid van de route naar het noorden, de stilte.
We komen terecht in Noordpolderzijl en in de voormalige sluiswachterswoning aan de zeedijk bezoeken we café ’t Zielhoes. Fantastisch! Als u het kent, weet u wat ik bedoel.

De inrichting van het café is een prettige verrassing, dat zoiets nog bestaat. Maar omdat het prachtig weer is eten we buiten op het terras, een heerlijk broodje met garnalen en een witte wijn, bekijken de dijk, de kwelders en het kleinste zeehaventje van Nederland en we voelen ons alsof we een schat gevonden hebben. Je zou het bijna geheim willen houden.
Met moeite rukken wij ons los van deze speciale plek en vervolgen onze ontdekkingsreis.

De volgende dag gaan we naar Warffum, naar kwekerij de Beemd, een mooie plek. We raken in gesprek met de eigenaresse over wonen in Groningen en zij leent ons een boek over de landschappen van Groningen, Golden Raand. Ze zegt als je weer in de buurt bent breng je het maar weer terug. Heel bijzonder.

Daarna gaan we naar Loppersum. De dames van het VVV raden ons een architectuurwandeling aan. De architect Oeds de Leeuw Wieland (1839-1919) heeft daar veel gebouwen ontworpen. We lopen als toeristen met een boekje in de hand langs alle bouwwerken en drinken tot slot koffie in Hotel Spoorzicht, zijn bekendse bouwwerk. Daarna naar Appingedam wat ook erg mooi is en dan weer terug naar Ekenstein.


Appingedam


Ekenstein
Lenin in Tjuchem
De dag van vertrek besluiten we langs Tjuchem te rijden. Op internet had ik het curieuze verhaal gevonden van een ondernemer die het bijna 10 meter hoge beeld van Lenin uit Oost-Duitsland gehaald heeft. Omdat het achter bomen staat, zijn we er misschien wel 3x heen en weer langsgereden. Dus hebben we het maar gevraagd: ‘O, dat staat op Henk z’n erf, moet je daarheen’.Het is groot, echt groot en het is een aparte ervaring dit beeld op deze plek tegen te komen.

We vervolgen onze weg en drinken nog een kop koffie in Veendam, op het terras van cultureel centrum Beresteyn. Dan is het tijd om huiswaarts te keren.
We luisteren in de auto terug toepasselijk naar een liedje over Stalin en Lenin. Dat is van Alex Vissering.
Volgens zijn website: tekstschrijver, liedjesmaker, zanger, hobbyfotograaf, groot natuurliefhebber en in het dagelijks leven muskusrattenvanger. 


2 opmerkingen:

  1. De eigenaresse van De Beemd (( of nee, eigenlijk ben ik de eigenaresse van Theetuin de Zonnehoed, alleen de Beemd (natte wei) is me te zwaar)) meld zich bij deze nu het weer midzomer is en ze zich afvraagt, durf je het aan Groningse te worden. De foto's zijn prachtig, de zomer wuft en vrolijk, in de winter volgt de bezinning. Kom laat je nu echt verleiden en blijf niet aan de Golden raand staan, maar doorsta, de zilte wind, de klei en de Toal van't Hogeland.

    BeantwoordenVerwijderen