maandag 31 augustus 2020

Tuin in augustus

Augustus ... terwijl de zomer nog bijna twee maanden duurt, heb ik vaak het gevoel dat deze maand toch al de herfts aankondigd.  Maar gelukkig is er nog volop bloei te genieten.

Als je het simpele harig wilgenroosje van dichtbij op de foto zet, zie je hoe mooi de bloemen eigenlijk zijn. Deze mag hier staan omdat het een nog lege plek is, maar ik laat hem niet in het zaad schieten.


Aster divaricatus, Sneeuwster-aster, net weer anders dan de Herfstasters:

Deze Ligularia tangutica (Kruiskruid), hier in de knop, is hard gegroeid. Deze stek is afkomstig van Jan Wilde een Tuin:

Een week later:


Echinacea ‘Virgin’ staat er stralend bij:

Helianthus ‘Flying Saucers’ een vaste zonnebloem:

Kogeldistel, Echinops bannaticus:


De Lysimachia barystachy (ook van Jan) krijgt mooie rode stelen:

 
Perk 1, linksonder Lobelia ‘Fan Starship Scarlet’ een rode Lobelia, staat toevallig vlakbij Flying Saucers: 


Deze Rehmannia henryi, Chinees vingerhoedskruid, vorig jaar gekregen van Jan en Henri, is weer teruggekomen:


Alle bomen staan vol met blad:


Avondlicht over het P-perk:


Het Klaprozenfeest is bijna ten einde:


Ik dacht even dat dat ik truffels in Perk-3 vond, maar nee, het is de Houtknotszwam (Xylaria polymorpha), Dodemansvingers:




 

Oogst



Hoewel ik een piepkleine moestuin heb en een ieniminikasje, eten we nu toch regelmatig iets uit de tuin. Na de tuinbonen kwamen de sjalotjes. Plant er 10 en krijg er 120!


De grote courgetteplant geeft nu veel mooie vruchten, na een lastige start door slakkenvraat. Een andere soort liet ik in het kapucijnerrek klimmen, er komen niet veel vruchten, maar wel mooie kleintjes, groen, geel en gestreept.




De teentjes van de Esculaapui zijn pittig! De broedbolletjes (eigenlijk de zaden) zijn nog pittiger, zo heet als spaanse peper.
Zou er een recept bestaan om er iets van te maken? Iets als sambal of wasabi-achtigs. Ik kon niets vinden op het internet. 




En heel veel tomaten! Ik heb ossehart-, kers- en trostomaten.



Van een deel maak ik een heerlijke, pure tomatensaus. Hier vind je het recept.