donderdag 30 september 2021

Tuin in september

In het nabijgelegen dorp Den Andel staan in een voortuin plantjes te koop. Ik heb er al diverse vandaan gehaald, ze zien er altijd fris en gezond uit en kosten een euro per stuk. Ook zijn er vaak bijzondere soorten. Op de site Mijn Hogeland staat een stukje over Jan de Stekjesman.

De laatste keer kwam ik deze tegen, Tricyrtis formosana, ook wel Armeluisorchidee of Paddenlelie genaamd. Nu in september verschijnen de bloemen, ik had geen idee dat ze zo mooi zijn.

Verder met de le Roytuin, de laatste schelpen hier uitgereden en twee perkjes in de maak. Ik verdeel wat zand door de grond om het iets minder vruchtbaar te maken, hier mogen voornamelijk wilde planten groeien. De le Roytuin bestaat uit een klein perkje, het Louisperk en links een grotere, het Guillaumeperk.


Een paar soorten heb ik al in het Louisperk geplant: Brizia medea, Carex en Deschampsia.
Verder allerlei zaad gestrooid, zoals Knopig helmkruid, Peen en Groot heksenkruid.
De Bostulpjes, Tulipa sylvestris, heb ik ook hier gepoot. Maar leuk vind ik het om te kijken wat er vanzelf komt. De eerste paardebloemrozetjes verschijnen al, haha.


Twee aparte rupsen ontdekt:
Dit is de rups van een zeldzame nachtvlinder, het Vlasbekuiltje. Hij zat ook op een Vlasleeuwenbek.


De tweede blijkt geen rups te zijn, maar de larve van een bladwesp, Cladius Grandis.


De Blauwe regen begint het te doen, er verschijnt nieuw blad:


Alles doet het heel goed, we hebben mooie appels en peren, de vlierbessen zijn rijp en ik heb zowaar 5 hazelnoten aan de Rode hazelnoot.





Het is lekker vol in de tuin. Gelukkig wat droger deze maand en ook wat meer zon.


Verder heb ik weer diverse soorten bloembollen aangeschaft, waarvan Allium Goliath de grootste is, die kan wel twee meter hoog worden. Alleen de bollen zijn al gigantisch.


De besjes van Salomonszegel zijn van een ongelooflijk mooie tint groen, maar die zullen we maar niet opeten.


Waar dit muisje aan gestorven is weet ik niet, maar hij lag er wel vroom bij, met de handjes gevouwen.