zaterdag 26 maart 2022

Excursie Westerkwartier

Vandaag gaan we mee op excursie. Ik ben lid geworden van de Nederlandse Tuinenstichting en kreeg via hen een uitnodiging voor het Groen Erfgoedcafé, georganiseerd door erfgoedorganisaties. Dit jaar vindt het plaats bij de Coendersborg in Nuis. De stinzenplanten, börgbloumkes in het Gronings, staan hierbij centraal.


We starten in het Dorpshuis De Vrijborg met koffie en koek en een lezing over deze planten.

De lezing zou gehouden worden door Heilien Tonkens, dè specialist op het gebied van stinzenplanten. Helaas moest zij afzeggen en werd er waargenomen door Henk-Jan v.d. Veen, boswachter communicatie bij Staatsbosbeheer.


Daarna volgt de excursie onder leiding van vrijwilligers van het Groninger Landschap. Met een bus rijden we naar het Iwema-Steenhuis in Niebert en krijgen uitleg over steenhuizen en hun tuinen en geschiedenis.



Hier staat de dikste beuk van Groningen, een imposante boom! Voor de beuk poseert
Els De Boer, tuinontwerpster in Warffum.

Daarna wandelen we via ’t Pad, een eeuwenoude verbindingsweg, naar de Coendersborg.





Terwijl de gids van het Groninger landschap uitleg geeft over de borg, en de daarnaast gelegen boerderij Börgbloumke, kon ik nog even toevoegen dat ik die naam gegeven heb.


In de stal van de borg is een glazen huis gebouwd, dat dienst doet als vergaderplek, scheelt stookkosten denk ik. In de nok nestelt een kerkuil.


We zagen wel wat soorten stinzenplanten, maar ik vond het een beetje tegenvallen. Toch was het een erg leuke middag. We eindigen met een borrel en lekkere hapjes.