zondag 31 mei 2020

Moestuin in mei

Ik heb 16 maart sla gezaaid in het kasje. Drie soorten:
Een rij Black seedes Simpson (Lactuca sativa), een pluksla, mooi geelgroen met iets gebobbelde bladstructuur.
Een rij Rode veldsla ‘Red Rosie’, een bruinrode Romaanse sla (Lactuca sativa var. Lonifolia).
En twee rijen Veldsla ‘Verte de Cambrai’ (Valerianella locusta)


Binnen drie weken, op 5 april, stond dit er al:


En dit op 16 april:


De kruiden van vorig jaar staan er ook nog. De kerrieplant en het olijfkruid zijn zo groot geworden dat ik ze verplaats naar een plantenperk.


In het rek van de kapucijners zet ik dit jaar klimmende courgettes, ‘Lusthof Mix’, die in verschillende kleuren zal verschijnen.
Van een buurman kreeg ik plantjes van drie soorten tomaten, een gewone courgette en twee pompoenen. Van een van de pompoenen werd direct na plaatsen het hart er uit gegeten door slakken, dus dat wordt niets meer.
Ik heb van plastic verpakkingen een kraagje geknipt met gevaarlijke puntjes, in de hoop dat de slakken daar niet overheen gaan. Tot nu toe werkt het.


De tomaten komen weer in de kas, dit jaar aan de linkerkant.


Ze groeien hard met dit mooie weer. Dat wordt straks weer smullen.


Ik heb voor het eerst een bloeiende salie, prachtig. Doet niet onder voor de gekweekte salvia's en het is een gezoem van jewelste met al die hommeltjes.


Omdat ik nog niet genoeg sla heb 😳 ...


... kocht ik ook nog drie slaplantjes bij de Welkoop, waarvan eentje direct opgegeten werd door de slakken en ik dus de andere ook een kraagje gaf.

Van weer een andere buurman kreeg ik sjalotjes, die groeien ook snel.


Verder staan de zwartmoeskervel en lavas van vorig jaar er nog, die mogen gaan bloeien wat mij betreft.
Omdat ik gek ben op tuinboontjes heb ik twee soorten gezaaid:

TUINBONEN 'Karmazyn' ook wel genoemd: Roomse bonen, Grote bonen (Engels: Broad Bean) (Vicia faba var. Maior)
Iets nieuws op je bord met een bijzonder tuinboontje: de compacte planten dragen de peulen rechtop en elke fijne peul verbergt een wonderschoon geheim: 3-4 lichtroze tuinbonen! Kleur en smaak zijn verfijnd. (Vreeken)

Ik ben benieuwd! De bloemen zijn, net als die ik vorig jaar had, apart wit met zwart.



De tweede soort:

TUINBONEN 'Crimson Flowered' 
Een wijnrood bloeiende ras, dat al jaren “rondzwerft” in Engelse catalogi. De sierlijkheid van de bloei wordt beloond met middelfijne, groenwitte bonen van uitstekende smaak. Een opvaller in de moestuin, maar misstaat tijdens de bloei ook in de siertuin niet! (Vreeken)


Ze zijn beide prachtig en ik ben benieuwd hoe ze smaken. Omdat ik natuurlijk veel te veel zaaide en niemand ze wilde hebben, heb ik m'n lege potten volgezet en ook een stukje nog braakliggend in Perk-3. Want weggooien doe je niet.



De sla ... kunnen we ook niet tegenop eten. Hoewel de jone, malse blaadjes boterzacht smaken, is het gewoon veelt te veel. Ik heb een groot gedeelte aan een buurvrouw gegeven voor haar reuzeslakken die ze als huisdieren heeft.

Verder gooien we het ook maar in de smoothie




Maar of we de sla op tijd opkrijgen? Wat je afsnijdt groeit weer aan. De plek heb ik straks nodig voor  m'n ‘Lombardo’ paprika's.
Paprika’s die sprekend lijken op Spaanse pepertjes. Ik heb ze ooit ergens gegeten en heb de naam altijd onthouden. Nu heb ik ze voorgezaaid en ze groeien al goed. Daar kun je leuke dingen mee doen!


PAPRIKA 'Lombardo' ook wel genoemd: PEPPERONI (Engels: Sweet Pepper) (Capsicum annuum) Teelt in de kas of op warme beschutte plaats buiten. Buiten niet voor eind mei. Rij-afstand ± 1 m. in de rij 50 cm. Uiterlijk precies een lange rode peper, maar qua smaak een echte paprika! Leuk om 15 cm lange en 2-3 cm brede vruchten in plakjes te snijden: speelse rondjes. (Vreeken)