zondag 15 augustus 2021

Open tuin

Ik doe een keertje mee met de Open Tuinen Estafette van het tijdschrift Groei & Bloei. Dat zou voor de afdeling waar ik onder val in mei plaatsvinden, maar door corona is het verplaatst naar half augustus. Dat vond ik eerst wel jammer, want nu is veel of net uitgebloeid of moet nog gaan bloeien.

Ik heb de afgelopen week wel wat opgeruimd en gewied, de slakken hebben hier en daar toch huisgehouden, ondanks dat ik er dagelijks honderden raap. Maar ik ben tevreden met de tuin en het lijkt me leuk om die aan onbekenden te laten zien. Het is geen grote tuin, maar mensen kunnen gemakkelijk anderhalve meter afstand bewaren. Op de grote tafel heb ik de folders gelegd en zakjes zaad en potjes jam te koop.

De ingang is bij het Wandelpad en de uitgang aan de achterkant. Volgens de coronaregels zou je geen koffie mogen schenken, maar als men wil kan dat bij mij wel. 


De weersvoorspellingen waren niet ergunstig, maar uiteindelijk viel het wel mee, het bleef droog en zelfs de zon liet zich soms even zien. Gisteren waren er totaal 17 mensen, voornamelijk uit de provincie Groningen en Friesland, plus de schoonouders van mijn broer en twee heren die een wandeltocht deden en niet voor de tuin kwamen maar voor de koffie en koek.


Vandaag 14 bezoekers, mensen die hier op vakantie zijn, mensen uit Drenthe en mensen uit de buurt. Niemand uit mijn eigen dorp. Ik heb het idee dat het hier niet zo erg leeft als in andere delen van de provincie. Maar dit was mijn eerste keer en ik vond het aantal bezoekers toch wel meevallen. Er moeten hier natuurlijk geen busladingen komen.

Erg leuk waren de reacties van de mensen, iedereen zei het een mooie tuin te vinden en sommigen waren ronduit enthousiast. Het lijkt erop dat mensen wilde, natuurlijke tuinen inmiddels meer kunnen waarderen, in plaats van alleen maar prachtig aangelegde borders met een keurig gazon eromheen.



Deze Verbena ‘Bampton’ was bij de meeste bezoekers favoriet:

Hoewel ik het hartstikke leuk vond, is dit eenmalig met deze organisatie. De afdeling van G&B waar ik toe behoor vond ik slordig omgaan met plaatsing van gegevens. Mijn tekst was raar ingekort, mijn naam verkeerd gespeld, een fout in mijn emailadres en op een site had ik opeens een heel ander huisnummer. Diverse mails gestuurd en tijdens een telefoongesprek werd het eerst gewoon ontkend dat er fouten in de folders staan. Nou, ja!

Dat het door vrijwilligers gedaan wordt vind ik geen reden om er maar met de pet naar te gooien. Vrijwilligerswerk is ook werk. Daarnaast vind ik het blad Groei & Bloei ook niet zo leuk en een abonnement duur, dus zeg ik mijn abonnement op. Dan kan ik alleen niet meer meedoen met hun open dagen. Misschien vind ik een andere club waar ik me bij kan aansluiten en anders volgend jaar maar zonder organisatie en via facebook.