zondag 14 mei 2023

Vogelexcursie Waddenkust

Van 6 tot 14 mei vindt de Nationale Vogelweek plaats. Het Groninger Landschap doet een activiteit in samenwerking met de Vogelbescherming. Op de laatste dag van deze week begeleid ik een excursie, maar omdat ik niet veel van vogels weet, vraag ik mijn broer de vogelaar mee. Er waren 13 deelnemers, net mooi genoeg om mee de kwelder op te gaan.

We starten in ons bezoekerscentrum met een Waddenfilm en fietsen daarna naar de dijk. Bij het kunstwerk De Wadloper vertel ik nog even hoe dat beeld hier terecht kwam, niet iedereen weet dat.

Het beeld van metaal, gemaakt door Harm Blanken, stelt een wadloper voor die tot zijn middel in het water staat, met een peilstok in zijn linkerhand en met zijn rechterhand boven zijn ogen tuurt hij over het wad. De 'tafel' is van cortenstaal met op de bovenkant een kaart van de Waddenzee. 


Oorspronkelijk stond het beeld net buiten Pieterburen. In 2008 is het op raadselachtige wijze verdwenen. Opeens dook het weer op. De oudejaarsvereniging van Pieterburen zette het op de dijk als oudejaarsstunt. Het waterschap Noorderzijlvest vond dat geen goed idee i.v.m. de veiligheid en verwijderde het beeld weer. Uiteindelijk werd men het eens en is het beeld in juli 2009 op de dijk geplaatst.

Ik kan ook geen betere plek bedenken.


Omdat ik meer van de plantjes dan de vogels ben, wijs ik de deelnemers nog even op een van de kleinste Ooievaarsbekken, Geranium molle. Ik heb vorig jaar een wortelstokje uitgepeuterd en nu heb ik hem ook in mijn tuin:



Een deelneemster zei dat je zoiets alleen ziet als iemand je er op wijst.

We gaan de kwelder op en worden een stukje achtervolgt door nieuwsgierige stiertjes:



We zien een mooi aantal verschillende vogels. Zoals bijvoorbeeld de grote zilverreiger en een ooievaar (!). Verder rotganzen en brandganzen, tapuiten, veldleeuwerik, graspieper, gele kwikstaart, bruine kiekendief, lepelaar, bergeend, tureluur, scholekster, zilverplevier en een ... velduil!



Er groeit nog niet veel aan kwelderplanten, wat Lamsoor, Spiesmelde en Zoutmelde.



Het was een leuke excursie!