woensdag 18 augustus 2021

Nieuwe keuken (6)

Het klinkt nog steeds erg hol in de keuken. Omdat het verrijdbare keukenblok nog een achterkant moest krijgen, besloten we er akoestische kurk tegen aan te plakken. De platen moesten met een speciaal soort lijm ingesmeerd worden, een nacht laten drogen om ze de volgende dag ertegen aan te plakken. De lijm was helemaal droog, dus we dachten al dat het niets zou worden, maar het werkte perfect. Met behulp van de deegrollers ging dat aandrukken prima, zonder de kurk te beschadigen. En het scheelt weer wat geluid.



De nieuwe handgrepen zijn ook gemonteerd:


De afzuigunit zit op 'n plek en functioneert via afstandsbediening:

Het wachten is nog op de gordijnen. Het was een lastige keuze voor wat we voor de ramen wilden. Het is op het zuiden, dus is er wel iets tegen de zon nodig. We dachten eerst aan screens aan de buitenkant, maar dat gaat niet met die hoek van glas. Rolgordijnen of luxaflex lijkt me onhandig zo over de hele hoogte.

We kozen uiteindelijk voor Verosol, maar dan als gordijnen. We willen niet boren in de aluminium kozijnen. De stof is hetzelfde als de plisségordijnen, met dezelfde warmtewerende en zonreflecterende  gemetalliseerde laag. De gordijnrail zit verholen aan het plafond. Deze stof is trouwens een uitvinding van Cornelis Verolme, de Rotterdamse scheepsbouwer, in 1963.

Het is vrij duur spul, maar we hebben dan wel twee in een, zonwering plus gordijnen. Ik had drie kleurenstalen laten komen, op de computer kloppen de kleuren niet helemaal, maar ze liggen hier in eerste, tweede en derde keus. De eerste was ik gelijk weg van: een mooie lichte tint groen, die heel goed bij de keukenfrontjes past. De tweede was neutraal grijs en de derde donkergrijs.

We zijn eruit en laten eind april iemand komen om op te meten. Als de gordijnen eindelijk arriveren is het de verkeerde kleur, namelijk de lichte grijze, de tweede keus.

De rails worden alvast opgehangen en men vertrekt weer met de gordijnen. De opmeter heeft de verkeerde kleur opgeschreven, maar ik heb de opdrachtbevestiging goedgekeurd, niet kijkende naar dat kleurnummer. De zaak probeert het wel goed op te lossen. Ik kan korting krijgen als ik de reeds gemaakte neem, of moet bijbetalen als ik toch de juiste kleur wil. 

Ik vind het wel jammer, de kleur van mijn keus was zo perfect, maar de gordijnen zijn al duur genoeg, dus ik ga niet bijbetalen en kies voor de korting. 

Uiteindelijk is de kleur heel neutraal, dus het kan wel, maar een beetje saai vind ik het nog steeds. Vergeleken met de kleurige keuken die het eerst was, is alles sowieso saaier, daar valt niet aan te tippen! 

Ik heb de gordijnen in vier delen laten maken en niet vastgezet in de hoeken, dus kunnen we er mee spelen, waar het net nodig is. Ze zullen overdag nooit allemaal tegelijk dichtzijn.


Behalve dat de houtkachel nog aangesloten moet worden, er nog aardig wat schilderwerk nodig is en kleine afwerkingen,  is de keuken zover wel klaar.
Hier nog foto's van hoe de keuken was bij de vorige eigenaars en wat wij ervan gemaakt hebben: