maandag 8 mei 2023

Moestuin

Begin gemaakt met de moestuin. Alles schoongemaakt en opgeruimd. Compost er op.
Wat as uit de houtkachel bij de bessen en fruitbomen gedaan.


Binnen heb ik al voorgezaaid: Tuinbonen, Afrikaantjes en Goudsbloemen. En heel veel Tomaten. Tigerella, Heirloom, nog van zaad uit 2011 en kerstomaatjeszaad van iemand gekregen in 2018. We zien wel wat het wordt.
Van een buurvrouw kreeg ik wat ijsbergslaplantjes.


De vaste broccoli (Nine-star Perennial) van vorig jaar maakt nu lichtgele minibloemkooltjes. Je kunt een paar keer oogsten en ze smaken heerlijk. 


De Tuinbonen gaan heel goed, en zie ik al zaailingen van Oost Indische Kers opkomen, die kunnen zonodig als luizenval functioneren.
Lavas groeit ook goed en alle kruiden doen het prima. De rozemarijn begint te bloeien.


 

In de bessentuin groeit ook alles voorspoedig, alleen de rode aalbes achterin maakt alleen maar blad.


De blauwe bes, nog afkomstig van het dakterras in Gouda en inmiddels ruim tien jaar oud, zit vol met bloemetjes. 


Ook meer dan 10 jaar geleden had ik zaailingen van een moerbei. Gewoon de zaadjes uit een vruchtje. Ik had er veel en gaf de meeste weg. Twee ervan hield ik, omdat ze verschillend blad hadden. Ze stonden in potten, en groeiden langzaam, ze waren bijna een meter hoog. Toen we naar hier verhuisden en ik ze in de uitermate vruchtbare grond zette, gingen ze los! Nu staan ze bijna 5 jaar en zijn het al heuse bomen.
Dit jaar zag ik voor het eerst iets van bloei. Wie weet krijgen we dit jaar moerbeien!


De beide appelbomen en de perenboom bloeien uitbundig, nu nog bijtjes nodig. Ik zie er heel weinig.
Iemand of facebook zei over mijn foto: Het lijkt wel een schilderij van Theo Leijdekkers. Als je toch zo kunt schilderen!


Perk-3 stond vol met puntwederik. Leuke plant, maar deze had al een groot deel van het perk overgenomen. Mijn broer hielp afgelopen herfst met het uitgraven, wat een flinke klus was.
Er zal best wat wortelstukjes achtergebleven zijn, maar dat is niet erg. Omdat het wel een groot kaal stuk was, besloot ik het als tijdelijke moestuin te gebruiken.
Een Kardoen had ik daar al eerder geplant.
Ik haal nog wat restwortels van de puntwederik weg, alle graspollen en ander wild spul. De papavers mogen blijven. Wat nieuwe tuingrond erop en dan kan er geplant worden.


Op deze plek heb ik snijbiet, palmkool, ijsbergsla en afrikaantjes gepoot. Van de Woldtuin kreeg ik zaad van Ethiopische mosterd (Brassica carinata). Een bladgroente, maar ook gebruikt als groenbemester en biobrandstof. Van het zaad kun je weer mosterd maken
De bloemen zijn erg aantrekkelijk voor bijen.