zondag 11 juni 2023

Open Tuin (3)

Eindelijk zomer. Hoewel we tot nu toe steeds op de noordooster wind mopperden, zijn we er nu blij mee. Tijdens de rondleiding met bezoekers zie ik opeens een bloem open, waarvan ik dacht: Wat is dat ook alweer?

Het is de Ixia Spotlight, Afrikaanse korenlelie. Ik zag wel al de korenachtige aartjes een paar dagen geleden, maar er ging geen belletje rinkelen. Ik zoek in mijn aantekeningen wanneer ik ze gekocht zou hebben. Vreemd, maar ik had ze al najaar 2020 in de grond gestopt. Ik dacht destijds dat het een miskoop was en was ze eigenlijk vergeten.

En nu staan ze daar opeens in alle pracht te schitteren! Wat een leuk kadootje!


Ook al is het prachtig weer, ik zie schrikbarend weinig vlinders. Wilde bijen zie ik al helemaal niet. Zweefvliegen ook veel minder dan vorig jaar. Het enige wat ik zie, zijn verschillende hommels en de honingbijen, maar die komen waarschijnlijk van de imker een stuk verderop.

Waar zijn alle andere bestuivers? En waarom is er dan toch zoveel groente en fruit te koop?
Het programma Keuringsdienst van Waarde geeft het antwoord. Er worden gewoon gigantische hoeveelheden hommels gekweekt en die kunnen tuinders dus kopen. Een soort bioindustrie van hommels, en zo kunnen er ook weer ziektes ontstaan, want monocultuur. Door die kweekmogelijkheden hoeven de boeren ook niet te veranderen.

We praten er over en zeggen hoe erg het is, maar wat kun je zelf doen? Ik probeer zoveel mogelijk biologisch te kopen. Maar soms is het gewoon tè duur, belachelijk gewoon. Tja, eigenlijk moet je dan maar niet kopen. Lastig. Maar voor het grootste deel kopen wij wel biologisch.

Onze tuin kijkt uit over akkers. Dit jaar veel pootaardappels. Dat gaat vermoedelijk elke week wel een spuitsessie opleveren. En in het vroege voorjaar zag ik ook weer tulpen hier. TULPENBOLLEN ... op een van de beste landbouwgronden ter wereld! Ga verdorie voedsel voor mensen verbouwen!

We hebben afgesproken er niet meer over te zeuren, hadden we hier maar niet moeten gaan wonen. We zien het gebeuren (behalve als ze het 's nachts doen), we doen dan alle ramen dicht en gaan over tot de orde van de dag. We houden hoop dat het niet meer lang zo door kan gaan. 
Positief denken!

Leuke bezoekers vandaag, mensen die blij worden van zo'n wilde tuin. Waar ik dan ook weer blij van word.

En op de valreep toch nog een kolibrievlinder, een zenuwenlijer die niet te filmen is.


Deze Open Tuin Zondag 4 bezoekers.