donderdag 23 december 2010

Gronologie (3)

November (2008) is een mooie maand om weer eens noordelijk te trekken. We gaan naar Delfzijl, niet omdat die plaats nou zo fantastisch is, maar we willen een keer logeren in het Eemshotel, een merkwaardig gebouw dat op poten in het wad staat. Mijn broer en zijn vrouw gaan mee, daarna gaan zij nog naar Schiermonnikoog.
Natuurlijk moeten zij ook even onze ontdekking van Lenin zien! Mijn Architect  en broer zijn zo brutaal om langs het hek het erf op te lopen om foto’s te maken. Schoonzus en ik blijven braaf achter het hek staan. Maar niemand komt kijken wat die vreemde mensen daar doen. Lenin wordt van alle kanten op de foto gezet.


Broer is een ‘vogelaar’. Nu wil het geval dat er in de buurt van Delfzijl een Notenkraker (Nucifraga caryocatactes) is gesignaleerd. Dus moeten we die even gaan zoeken. En wonder, boven wonder vinden we hem. Het vogeltje loopt op koddige wijze op zijn gemak tussen de blaadjes te scharrelen. Hij trekt zich weinig aan van al die mensen die al fotograverend achter hem aan lopen. Hij zorgt dat hij steeds een paar meter voor je is, maar vliegt niet weg.


Op een gegegeven moment gaat hij op een tak zitten en doet z’n ogen dicht. Doei, bedtijd, morgen weer vroeg op!


Het Eemshotel is een monsterlijk gebouw, maar staat op een geweldige plek.


Deze dagen bekijken we dit deel van Groningen, prachtige omgeving, maar ook afgewisseld met minder moois. Veel industrie, windmolenparken, kerkje van Hevekes tussen de fabrieken, Oterdum, kwelders, slikken.


Tijdens ons bezoek is de Giervalk (Falco Rusticolus) gesignaleerd, zeer zeldzaam. We kwamen een bekende tegen van Broer, die dat wist te vertellen. Bij broer gaat het dan heel erg kriebelen. We lopen een tijd heen en weer op de dijk van de Carel Coenraadpolder, tussen nog meer vogelaars, maar we zien het beest niet. Ik heb er gauw genoeg van, wil gaan. Later toen we vertrokken waren bleek hij zo’n twee kilometer verder op de dijk te zitten. Wat een pech, die hebben we dus gemist! Maar we hebben wel veel buizerds gezien, dat vond ik dan weer geweldig.De volgende dag brengen we broer en vrouw naar Lauwersoog voor de boot. Onderweg stoppen we nog even bij ’t Zielhoes, helaas is het dicht. Als we hen uitgezwaaid hebben, gaan we in Pieterburen nog naar Domies Toen en brengen het boek Golden Raand terug in Warffum. Dan is het helaas weer tijd om terug naar huis te rijden.