woensdag 21 augustus 2019

Tuinen, tuinen en nog meer tuinen

Er zijn hier op het Hogeland heel veel te bezoeken tuinen, trouwens in heel Groningen. Allerlei organisaties organiseren open tuindagen, zoals Velt, Groei & Bloei en Het Tuinpad Op/In Nachbars Garten.
Vlakbij huis zijn mijn favorieten Domies Toen, Arboretum Notoares Toen en kwekerij De Kleine Plantage.

In het vlakbij liggende Westernieland had het dorp op 13 juli een eigen Open Tuinenmiddag georganiseerd, er deden zes tuinen mee. We bezochten er twee, allebei heel verschillend.
De eerste, prachtige tuin, was bij Wouter en Sjoerd die een keer bij ons hebben gegeten en de tweede was op hun advies, bij Joan Modderkolk. Een leuke tuin en deze mensen hebben het zelfde verhaal als wij over terechtkomen in Groningen.
Daar stonden voor weinig geld plantjes te koop, dus kocht ik er een paar:
Koeienoog, Margriet bidden, Verbena bampton, Campanula en een Geranium met mooi gevlekt blad


Koeienoog (Telekia speciosa) vind ik zo’n schitterende plant. Ik heb hem zelf in de voortuin, maar daar staat hij verwikkeld tussen de bamboe, dus kan ik hem nog niet weghalen, als ik hem al onbeschadigd er uit krijg. Dus nu heb ik hem alvast voor in de achtertuin, gezet in perk 2.


Tuinvrienden Jan en Henri van Jan Wilde een Tuin, Annie van De Veenhoeve en Jannie van Wubsbos kwamen me oppikken en we gingen eerst naar Domies Toen, die mooie botanische tuin. Daarna naar de Cloostertuin en atelier en tuin van kunstenaar Anne Wine.
We sluiten de dag bij ons af met een kop Griekse tomatensoep.

Domies Toen
Anne Wine
Cloostertuin in Kloosterburen (foto Jannie Bos)
Wie weet lukt het om volgend jaar mijn tuin ook open te stellen. Er moet nog heel wat gebeuren, maar ik hoor regelmatig dat men het nu al een mooie tuin vindt. Dat vind ik erg leuk om te horen, want ook al wonen we hier pas 10 maanden, er is in de tuin al heel wat gebeurd.
Inmiddels ben ik wel al lid geworden van Velt en Groei&Bloei.

Foto's van mijn tuin gemaakt door Jannie Bos:






Kunst in onze tuin: vogelhuis van Leo Gerritsen