zaterdag 28 april 2012

Toneel: 'Woensdag gehaktdag'


De eerste avond van ons weekend Groningen gaan we naar een voorstelling van het Noord Nederlands Toneel. Alweer een ontdekking.
De voorstelling is ‘Woensdag Gehaktdag’, naar het gelijknamige boek van Richard Klinkhamer, de man die zijn vrouw vermoordde en haar in z’n tuin begroef. De veelzijdige acteur Albert Secuur (ik zag hem voor het eerst in de Groningse serie Boven Wotter) neemt je mee in het leven van de moordenaar.


Hij switcht van de oude naar de jonge Klinkhamer, naar de echtgenote, officier van justitie, rechter, journalist. Met verschillende stemmen en mimiek, in een duizelingwekkend tempo volgen deze personages elkaar op. Een harde, rauwe voorstellling, waarbij ik een keer van schrik bijna van m’n stoel val. Ik voel geen medelijden met een moordenaar, maar bijna wel begrip voor zo een beschadigd mens, zo’n getraumatiseerde jeugd en de tijd bij het Franse Vreemdelingenlegioen waar hij mensen moest executeren. Ik voelde soms tranen prikken.

Je zit de hele voorstelling op het puntje van je stoel, je kijkt je ogen uit hoe Secuur zich door het décor beweegt.
De percussioniste Michelle Samba verbeeldt, met de verbazingwekkende muziekinstumenten, zijn gemoedstoestand. Zwaar onder indruk ondergaan we het geheel.


O, je zou het zelf moeten gaan zien!
Het kan nog in Groningen in Theater de Machinefabriek op 2, 3 en 4 mei en in Utrecht in de Stadsschouwburg op 30 mei.