zaterdag 20 oktober 2012

Om op te vreten: Knipselbonen en jong talent


Nieuweschans heeft een geweldig cultureel centrum, De Oude Remise, in een monumentale locomotievenloods, een schitterend gebouw. We zijn er al vaak geweest, de eerste keer in 2008, voor optredens of voor de lekkere taartjes.
Het muziekfestival Groningsch Peil heeft dit jaar ook een editie Oost-Groningen, met vanavond hier in de Remise live optredens van jong, aanstormend talent. Eén naam ken ik al van youtube: Call me Skinny.
Ik sta nog een beetje in dubio, we kunnen ook naar Winschoten vanavond, daar is vanavond in de Tramremise het Groninger Gitaar festival met Bert Harders en … Jan Akkerman.
Maar dan moeten we wel weer in de auto. We kiezen uiteindelijk toch voor de Remise, een beetje uit gemakzucht. Het zal uiteindelijk een beste keus blijken.

Eerst eten we heerlijk daar. Er wordt ons Knipselbonenstamppot aangeraden.
Daar gaan we voor, echt een heerlijke Groningse maaltijd. 
Oudere Groningers kennen de traditionele Knipselbonen, of dreuge bonen, nog. Volgens de mensen van de Oude Remis moeten het de lekkerste, maar moeilijkst te vinden bonen zijn. Het verwerken is nogal tijdrovend. Ze worden met peul en al gedroogd. Bij het bereiden worden ze in stukjes van 2 cm geknipt. Dan moeten ze een hele nacht weken.
Ik vertel de kok dat ik het heerlijk vind en zeg als grap dat ik ze ga kweken. Hij zegt dat hij ze dan wel van me wil afnemen.

Na het heerlijke eten wacht ons nog een ontdekking. Singer/songwriters, aanstormend talent uit Groningen. We gaan er eens goed voor zitten en zijn helemaal enthousiast. Douwe Doorduin (hooguit 18 jaar en dan een song schrijven die Death as an option heet), heeft inmiddels de band The Black Cult gevormd en Call me Skinny (Tommy Meyborg en Daan Wahle), kriebel langs de ruggegraat en kippevel.
Ah heerlijke gitaren en drum, en goeie stemmen.
Melvin Bonnet (Peter van de Wey), die is leuk. Cabareteske troubadour zegt hij zelf. Bijzonder.


Douwe Doorduin
Melvin Bonnet
Tommy Meyborg
Daan Wahle
Call Me Skinny
We maken filmpjes en foto's en genieten met volle teugen van deze jonge artiesten. Alle drie verschillend. Behalve dat ze erg goed zijn, zijn ze eigenlijk ook om op te vreten …
Ik had deze knullen en de Remise vanavond wel wat meer publiek gegund, want ondanks weinig publiek bruiste het van enthousiasme!

Nieuweschans en Westerlee

Het laatste weekend van onze vakantie is aangebroken, dag 15.
We zijn in het meest oostelijk gelegen plaatsje van Nederland en de meest noordelijkst gelegen grensplaats, Nieuweschans, tegenwoordig met het voorvoegsel Bad.  Er is een nieuwe supermarkt gekomen. In het pand waar vroeger de Chinees zat zit weer een hotel-restaurant.
Ik ben blij voor Nieuweschans, ik heb wel wat met dat dorp. Er komen toch wel nieuwe dingen in het dorp, hoewel ik de affuit opeens mis.
Er wordt vaak aan ons gevraagd of we hier voor het kuuroord zijn, maar nee, dat heb je na een paar keer wel gezien.

De sokkels op het exercitieterrein zijn nog steeds leeg, hoewel aan het eind lopen we tegen dit reusachtige beeld op, waar een briefje bij hangt dat dit kunst is … dus gelieve er niet op te klimmen. 


De nieuwe supermarkt is een aanwinst, maar heeft geen leuke bloemen. We gaan lunchen bij vrienden en ik wil een bloemetje meenemen, dus rijden we naar Winschoten. Later zag ik dat er toch nog een bloemenwinkel in Nieuweschans zat, er lag zelfs een bon voor een presentje in onze hotelkamer.

De prachtige tuin van Jan Wilde een Tuin in Westerlee is sinds ons laatste bezoek alweer iets uitgebreid. Zelfs nu nog in oktober is het er mooi. De plant Cornus Kousa heeft eetbare vruchtjes, heerlijk een beetje papaja-achtige smaak. Hij laat zich alleen niet in de goede kleur fotograferen. Op de foto is hij meer roze dan in werkelijkheid, de echte kleur is aparter.

Cornus Kousa
Zo mooi kan een lampionplant worden:


Als je de peul van deze bonen opent, wacht je een mooie verrassing. Bonen in roze en paars. De bonen schijnen zelf niet zo lekker te smaken, beter is om de peulen heel jong te oogsten, ik wil ze  volgend jaar graag zaaien, want ze bloeien met prachtig rode bloemen.


boontjes drogen tussen de kunst
Dan gaan we heerlijk lunchen bij onze lieve vrienden. Een lekkere schotel van pompoen (ik ben gek op gerechten met pompoen) en linzen. Wat een goed idee trouwens, die linzen! Een lekkere salade van quiona, het koren van de Inca's. Het is geen echt graan, maar hoort tot de ganzevoetfamilie en heeft een uitzonderlijk hoog eiwitgehalte van 16% en andere waardevolle stoffen. Ik heb er wel over gelezen, maar nog nooit gegeten.
Ook heerlijk eigengebakken brood. Wat een verwennerij en wat was het gezellig. We hadden het zo naar ons zin. Bedankt jongens, voor dit gastvrij onthaal!