zaterdag 18 september 2021

Daglelie

De Daglelie (Hemerocallis) is geen lelie (Lilium), het is een vaste plant. Sinds ik ooit uit een boeket lelies stuifmeel op een nieuw vestje kreeg en de bruingele vlek er nooit meer uit kreeg, heb ik een beetje hekel aan die bloemen gekregen. Ik vind ze ook wel protserig. Een Roggelelie zou ik dan wel weer graag in mijn tuin hebben, hoewel oranje niet echt mijn tuinkleur is, maar om de zeldzaamheid.


Hemerocallis betekent mooi voor één dag. De Daglelie bloeit 1 dag, maar ze maakt vele bloemen, zodat er in de bloeiperiode altijd wel bloemen open zijn.


Ik heb nu vier verschillende Daglelies in de tuin, een gele en een rozerode in Perk-1 en eentje in Perk-3, waarvan ik de kleur nog niet weet, want de slakken aten alle knoppen op.


De laatste aanwinst kreeg ik van Jan wilde een Tuin, een witte, die ik in het Witte perk plaatste. Voor de zekerheid heb ik de knoppen ingespoten met mijn homemade antislak. De eerste bloem verscheen vorige week, ik zag vanuit mijn raam opeens een grote witte vlek, echt prachtig!


Bij een stalletje langs de weg vond ik een plantje, genaamd Paddenlelie. Ook dit is geen lelie, wel familie, maar de Tricyrtis formosa, ook wel Armeluisorchidee genoemd. Dat vind ik wel een passende naam, deze bloeit sinds gisteren met prachtige paarse stippen en hij doet gelijk denken aan een orchidee. Ook deze werd belaagd door de slakken, aan de eerste blaadjes werd flink gehapt, maar na inspuiten met m'n spul gaat het goed. Hij staat nog in een potje, ik zal een goed plekje voor 'm zoeken.




Van beide soorten, Daglelie en Armeluisorchidee, wil ik wel meer in de tuin.