vrijdag 24 april 2020

Boshyacint

Als je een tuin hebt komen er allerlei nieuwe dingen op je pad, zeker als er nog diverse planten van de vorige eigenaar staan.


Zoals de Wilde hyacint. 
Ik dacht altijd, je hebt de gewone hyacint had en de Wilde hyacint. Dat is te simpel gedacht.
Ik heb in Perk 4 een flink stuk dat vol staat met boshyacinten.
Welke? Op speurtocht werd het almaar verwarrender.


Ik heb witte, roze en blauwe/paarse. Met smal blad en met breed blad.


Wilde hyacint, Boshyacint, Blue bells, Hazenklokje (Hyacinthoides non-scripta).
Deze heeft smal blad, geurt heerlijk en de bloemen hangen naar een kant, dus hoopte ik dat een deel van de mijne deze soort zou zijn. Maar ze geuren niet.


Ik raadpleeg de app Obsidentify, de identificatie is onzeker.
Afhankelijk van de foto geeft hij een enkele keer Wilde hyacint aan, maar vaker de Basterdhyacint, Hyacinthoides x massartiana (H. non-scripta x hispanica), ook wel Kruishyacint genoemd.
De breedbladige is vrijwel zeker de Spaanse hyacint (Hyacinthoides hispanica):


Ik denk niet dat ik het Hazenklokje heb. Maakt het uit? Nee, nu ik weet dat ze toch kruisen en dat een ‘zuivere’ vorm zeldzaam is.
Leuk vind ik ze toch wel, alleen dat ze zo opgepropt zitten en beide soorten door elkaar heen hangen vind ik niet zo fraai.
Ook maken ze wel heel erg veel blad en het duurt lang voordat dat verdwenen is. En wat moet er dan op die plek staan, als ze eenmaal verdwenen zijn?


Ik heb geprobeerd een paar uit te scheppen, dat valt niet mee, de bollen zitten ongelofelijk diep en de bloemen braken af.
Na de bloei nog maar eens proberen om ze wat te verspreiden, of misschien pas in de herfst. Ik zou graag beide soorten uit elkaar zetten.


Verder las ik dat merels en duiven graag er tussen naar voedsel zoeken en zo weleens een bolletje een eind wegzwiepen, soms meters ver weg. 
Nu snap ik waarom dit jaar een roze boshyacint in m’n witte perk staat.