zaterdag 29 september 2018

Bomen

Ondanks dat ik in m'n eentje was heb ik toch heerlijk geslapen. Het wordt een prachtige dag.
De eerste keer naar Leens fietsen, voor de boodschappen. Vlakbij hebben we wel een supermarktje, de Coop, maar er is niet veel dat ik kan kopen daar. Geen bio en amper vegan, geen lekker brood. Ik koop er soms wel wat, want hij moet wel blijven natuurlijk.
Toen we de huurbus hadden gingen we in Winsum naar Albert Heijn, een fijne winkel en heel vertrouwd natuurlijk.
Maar wel een end om te fietsen.

In Leens zijn ook winkels, geen AH, wel een Aldi en een Jumbo. Het is amper 7 kilometer fietsen, wat geen straf is, want het is net of ik in een schilderij fiets. Ik neem niet de kortste route, om nog even langs het Kruiswegbos te rijden.


Daar was Staatsbosbeheer begonnen te kappen in juli, maar moest daarmee stoppen omdat er geen vergunning was.
Nu is het werk afgemaakt en het ziet er niet leuk uit. Het schijnt noodzakelijk te zijn, omdat de essen ziek zijn. Het bosje achter ons huis wacht hetzelfde lot, er staan veel (zieke) essen.


Ik dacht altijd dat Staatsbosbeheer een natuurbeschermingsoranisatie was, maar heeft blijkbaar wel houtoogst als bron van inkomsten nodig. Dat is voor mij hetzelfde als je zegt dat je van dieren houdt, maar ze wel graag dood op je bord hebt.
Ik snap dat zieke essen enz. gekapt moeten worden, maar er worden ook veel andere soorten en gezonde bomen gekapt. Zo'n gigantisch apparaat als de harvester is net een olifant in een porseleinkast.

In mijn eigen tuin moeten ook veel bomen weg, omdat ze ziek zijn, maar vooral omdat ze mishandeld zijn, bomen werden vooral als brandhout gezien. De vorm van veel bomen ziet er nu wel raar uit en zijn ze bevattelijk voor ziekten en schimmels. Verder staat alles te dicht op elkaar en is het een woekering van zaailingen en opslag. Daarnaast zijn de bomen gebruikt om van alles tegen aan te timmeren, dat zal ze ook geen goed doen.




Nu zit alles nog vol blad, als het straks kaal is kan ik gaan inventariseren.
De cadeaugekregen grasmaaier alvast uitgeprobeerd. Heel veel tuinwerk hier. En het huis ook. Maar we hebben geen haast.