zaterdag 19 februari 2022

Storm Eunice

In onze dorpsbosjes heeft storm Eunice flink huisgehouden. Dat is niet zo gek, vorig jaar werd een groot deel gekapt en staan de achterblijvers nu vol in de wind. Zeker 12 zijn er nu om, maar dat zullen er nog meer worden, want een flink aantal staat er niet erg florisant bij.




Ook de nieuwe aanplant heeft te lijden gehad. De meeste soorten, in een kunststof koker tegen vraat van reeën, staan alleen scheef, die kunnen wel weer recht gezet worden.

Bij de kleine sprietjes is volgens mij wel wat verloren gegaan.

Ik vind trouwens wel dat alles erg dicht op elkaar staat. Dus krijgen ze nu wel wat ruimte.




Het bos is nu even geen veilige plek voor een wandeling! 

KNMI: Stormen kort na elkaar komen vaker voor en worden tweelingstormen genoemd. In dit geval was er zelfs sprake van een drielingstorm - Dudley op woensdag, Eunice op vrijdag en Franklin op zondag - de laatste keer dat dit gebeurde is bijna honderd jaar geleden: in 1928. 


Storm en onze bomen

Wat een onstuimig weer! Een beetje zenuwachtig word ik er wel van. Een paar dagen geleden heeft storm Dudley een glasplaatje uit de kas geblazen, dat valt mee in vergelijking met alle berichten uit het land van omgewaaide bomen en erger.

We hebben alle losliggende dingen in de tuin opgeborgen zodat er niets kan rondvliegen. De kipjes zitten voornamelijk binnen. In de keuken hoor je weinig van de wind, maar ik hou de bomen wel angstvallig in de gaten.

Onze drie hoge populieren aan de oostkant zijn meer dan 30 jaar oud en ooit verkeerd getopt. Door dat merkwaardige 'snoeien’ zijn ze raar gaan vertakken op grote hoogte en lijken ze onstabiel. De meeste mensen die er verstand van hebben, zeggen dat ze binnen afzienbare tijd weg moeten. Maar ja, dat doe je ook niet zomaar.

Trouwens, aan alle bomen in onze tuin is wel gekloot. Echt mooie bomen hebben we niet, hoewel ik inmiddels wel aan ze gehecht ben geraakt.

Om duidelijk te maken over welke bomen we het hebben, krijgen ze namen uit The Lord of the Rings. Hier in het midden Aragorn en Meneldil: 

Verder naar achteren in de tuin staan de restanten van Anarion en Isildur, ook populieren. Isildur heeft inmiddels een kroon van zwammen:

De berk, die er waarschijnlijk al bijna 70 jaar staat, is nu niet moeders mooiste, maar als hij straks weer in het blad zit is hij prachtig! Rechts daarvan staat een beuk, die weer aan het bijkomen is nadat hij drie jaar geleden verlost is van een berging waar hij aan vastgetimmerd zat.

Hoewel alle bomen flink bewogen met de stormen is er gelukkig niets gebeurd. Mochten ze met deze wind vallen, dan vallen ze op de akker en niet op ons huis.

We denken er wel aan om het meest slechte exemplaar dit voorjaar of najaar om te laten halen. Deze populier, Valandil genaamd, heeft al dode stukken. Vorig jaar scheurde een flinke tak half af. Die hebben we laten verwijderen. Verder zit hij vol met ekstergaten. Deze staat op de lijst om als eerste te gaan.

Hier in het midden Valandil:


Nu nog zonder blad zie je goed hoe deze bomen er uitzien.
1. Beuk 1
2. Abeel
3. Aragorn (populier)
4. De Broek (esdoorn), afgezaagd
5. Els
6. Meneldil (populier)
7. Beuk 2
8. De Vork (populier), afgezaagd
9. Valandil (populier)
De abeel lijkt redelijk recht vanuit huis gezien ... 


... maar vanaf het Schelpenpad zie je pas goed hoe schuin hij staat (links). Maar dat was hij altijd al, dus nu niet door de wind.


Rechts op bovenstaande foto staat de Es, waarvan we eerst vreesden dat hij, net als 80% van de Essen die in het bos stonden, de essentaksterfte zou hebben, maar vooralsnog lijkt hij de dans te ontspringen.
Hieronder nogmaals de Es:


Aan de zijkant van het huis staan vier (van de vele) esdoorns, lekker dicht op elkaar, daar moet in de toekomst ook iets mee.


We zijn nog niet af van de krachtige wind, nog zeker twee dagen blijft het spannend!