zaterdag 2 maart 2024

Kombucha (1)

We gingen vandaag naar De Theefabriek in Houwerzijl. Niet voor het museum, dat hebben we al eens bezocht in 2011, maar om thee te kopen.


Tot nu toe kocht ik meestal biologische zakjes thee, maar vond ze eigenlijk niet zo lekker meer. Zwarte thee van een zakje vind ik al helemaal niks. Als je zo'n zakje open maakt zit er een beetje gruis in. Gelukkig geen suiker of plastic zoals in de populaire merken. Ik maak steeds vaker thee van kruiden uit eigen tuin en kruidenla. 


Omdat we nog steeds geen wijn drinken en telkens op zoek zijn naar lekkere vervangers, kwam ik flesjes Kombucha tegen. We probeerden er een paar en ik moet zeggen dat ik het wel lekker vond smaken. Na de aflevering Kombucha van de Keuringsdienst van Waarde gekeken te hebben, begreep ik dat de meeste als Kombucha verkochte drankjes gewoon frisdrank blijkt te zijn.


We drinken elke dag waterkefir en ik dacht, waarom maak ik zelf geen kombucha? Ik herinner me nog, van lang geleden dat ik weerzin had tegen een pot met zo’n drijvend glibberig, zwamachtig ding er in. Nu kan ik me daar wel overheen zetten, omdat je uiteindelijk een heerlijk drankje krijgt.


Kombucha is een gefermenteerde drank op basis van zwarte of groene thee. Hiervoor is een SCOBY nodig, wat staat voor Symbiotic Culture Of Bacterie and Yeast. Deze SCOBY wordt ook wel zwam genoemd, maar dat is het dus niet.


Tijdens het fermentatieproces transformeren de bacteriën en gisten in de SCOBY de suikers om in nuttige stoffen. Het zoet verandert in friszuur. Aan de drank kun je met een tweede fermentatie nog andere smaakmakers toevoegen. Het drankje schijnt gezond te zijn, maar er is geen concreet bewijs. Wel zit er probiotica in en dat kan het immuun-systeem versterken en bijdragen aan een gezonde spijsvertering. Kombucha is ook rijk aan antioxidanten. Een SCOBY vermeerdert zich ook, net als kefirkorrels. En net als in waterkefir kan er wat alcohol ontstaan, maar dat is te verwaarlozen, zo rond de 0,2%. 


Het is een levend drankje, alleen worden veel soorten die te koop zijn gepasteuriseerd, waardoor de voordelen juist weer teniet worden gedaan. Te zien in het filmpje van de Keuringsdienst van Waarde. 

Het merk met de meeste micro-organismen is Tommy, te koop in kleine flesjes bij de Jumbo voor 2,55 (literprijs 7,73). Bij Holland&Barrett vond ik het merk Aard’g, in literflessen. (Deze wordt ook aangeraden voor diabetici.) Per stuk 11,39, maar H&B heeft vaak acties als de tweede voor de helft en dat bracht de prijs op 7,86 per liter. Beide merken zijn biologisch, maar al met al toch flink aan de prijs.


Vandaar dat ik dacht ik ga het zelf maken en starten met goede, biologische thee aan te schaffen. Ik ken niemand in mijn buurt die een SCOBY heeft, dus kocht ik die online, het goedkoopste was deze bij webshop KoRo.


Ik heb me goed ingelezen en je kunt Kombucha maken van zwarte, groene of witte thee. In de winkel van de Theefabriek moet je wel de tijd nemen, want ze verkopen meer dan 300 soorten. Ik zoek alleen op de biologische soorten en dat zijn er al wat minder.


Uiteindelijk kies ik drie soorten:

Een witte thee uit Myanmar, Bai Mu Dan broken, nr. 26 

Een groene thee uit China, Mao Feng, nr. 112 

Een zwarte uit China, Oolong, nr. 305 


Daarnaast kochten we nog Pu Erh Thee, nr. 681, die we in het restaurant proefden en die we erg lekker vonden 

Binnenkort aan de slag!