maandag 20 april 2020

Bloembollen

Langzamerhand komen er steeds meer bloembollen in mijn tuin. Na de vele Sneeuwklokjes, die zo lang bloeiden, wacht ik met spanning op de Winterakonietjes, een van de soorten van de Nijssen bollen die ik het laatste aangeschaft heb. 

18 januari
7 februari

Ik heb de ene helft onder de berk geplant en de andere helft bij de Amorpha. Ik kijk ze bijna de grond uit, speurend op m'n knieën. Eindelijk zie ik de eerste. De rest duurt nog lang, ik dacht dat ze vroeger bloeiden. Onder de berk komen alle geplante bolletjes op, bij de Amorpha maar drie. 
2 februari
4 maart
Op verschillende plekken in de tuin staan ook Krokussen. Lila, paarse, gele en witte.

2 februari


7 februari
23 februari

7 maart
Fijn voor de hommels. Zo grappig als ze dreigend een pootje opsteken als je te dichtbij komt.
Ik heb nog niet veel soorten narcissen, alleen wat er nog van de vorige eigenaars staat, kleine en grote gele. De Dichtersnarcis die ik pootte bloeit nog niet.


4 maart
Ik had wat potjes gekocht met Breedbladige vogelmelk (Ornithogalum Balansae) en deze eerst nog in de kamer laten staan. Toen ze bijna uitgebloeid waren heb ik ze in het Witte Perk gezet, waar ze nog een keer gingen bloeien.

Blauwe druifjes mag ik ook graag zien. De witte variant had ik vorig jaar in de tuin gezet, en ik zie nu dat ze toch wat blauwer zijn geworden, wel heel mooi licht hemelsblauw.

5 april

11 april
17 april 
Dit mooie tulpje verraste me vorig jaar al. Inmiddels weet ik dat het de Tulipa Tarda is:



De volgende die gaat bloeien is de Chionodoxa luciliae, Sneeuwroem.
Volgens de beschrijving zou de kleur lavendelblauw zijn, maar ze zijn wat donkerder.


Maar als ze wat langer open zijn, worden ze wel lichter.



7 april
De Allium zebdanense bloeit vroeger dan beschreven staat, zou mei/juni moeten zijn.
Mooie witte trosjes, die wel op wat slungelige steeltjes groeien. Vandaar de Nederlandse naam Bochtig look. Door de harde wind gaan ze plat op de grond liggen. Ook knakken er soms wat steeltjes, maar ze blijven wel lang mooi in een vaasje. Jammer dat maar een klein deel opgekomen is, maar we zullen zien wat er volgend jaar van komt.



11 april
Tot slot een vreemde eend in de bijt, tussen de donkerroze tulpen staat opeens deze rood-gele. Ik kan me niet herinneren dat die er vorig jaar was. Toch leuk!

20 april


Nu maar wachten op de rest van de bollen.