zaterdag 23 juli 2022

Open Tuinen en Hortus Haren

Van de G&B Open Tuinen Estafette is dit weekend de afdeling Haren/Eelde aan de beurt. We combineren een tuinbezoek in Eelde met de Hortus in Haren. De eigenaars van de tuin in Eelde waren in juni ook bij ons op bezoek. Onze tuinen hebben wel wat overeenkomsten, qua grootte, omzoomd door oude bomen en borders van alle kanten mooi. Hoewel hun tuin wel wat netter is en veel ouder dan de onze.





Een praktische composthoek:

Daarna gingen we naar de hortus. Er was een beeldententoonstelling met veel cortenstaal.
Het was leuk om de Hermitage nog eens te zien, waar we drie jaar geleden hebben overnacht.
De beelden zijn van Herbert Nouwens uit Slochteren.



We klauterden eerst de mooie rotstuin op en lopen daarna naar het arboretum en de Laarmantuin.
Dit prachtige gebouw was ons niet eerder opgevallen, maar aan de stobbe te zien, stond er toen een grote boom voor. Het is 't Huis de Wolf, destijds behorende bij landgoed de Wolf, waar nu de hortus is.


In het Duizend Dingen paviljoen, in de Chinese tuin, exposeert Cathrien Millette met haar tentoonstelling Insecten. Mooi werk in metaal en hars.



De Chinese tuin is nog steeds prachtig, de sfeer, de planten, de bamboe ...




Maar wat schrokken we van de staat van het houtwerk. Hele stukken aan het wegrotten! Twee jaar geleden is een crowdfunding gestart, maar op dit moment is men pas over de helft van het benodigde bedrag.
Het is niet alleen maar achterstallig onderhoud. Bijvoorbeeld een Blauwe regen die het houtwerk ontzet dat kan je toch niet over het hoofd zien, dan grijp je toch eerder in?


We vinden het zorgelijk. Zeker nu de hortus volgend jaar waarschijnlijk aan de gemeente verkocht wordt. Mogelijk vindt men tegen die tijd onderhoud niet meer haalbaar en is het veel lucratiever om er wat sjieke villa's neer te plempen voor de verkoop ...