donderdag 28 februari 2013

Als de Groningers eens deze kant uit komen… (2)

… dan zijn we er als de kippen bij!
We gaan vanavond naar Kantine Walhalla in Rotterdam, specifieker gezegd – op Katendrecht. We kenden Walhalla van naam maar zijn er nog nooit geweest.
Er is een literaire talkshow, gepresenteerd door Daniel Dee.
Even twijfel ik, met openbaar vervoer is wel weer zo'n gedoe, en de volgende dag moet er weer gewoon vroeg gewerkt worden. Enne we zouden toch zuinigaan doen?
Nou is het niet duur, in vergelijking met John Cale, die een optreden in de Oosterpoort deed vorige week of Nick Cave, die daar ook komt dit jaar  dan heb je het over andere toegangsgelden, dan houdt het gauw op, maar toch  
Als ik het programma lees ben ik om: ‘Die Toffe Gasten’ uit Groningen treden ook op!

We nemen de trein en de metro. Als we uit de metro stappen is het nog tien minuten lopen, zo door het donker op de Kaap een wat unheimische ervaring.


Als we bij Walhalla aankomen blijkt dat we een klein half uurtje te vroeg zijn, de deur is nog dicht, maar we hadden net een café gezien genaamd Tsjechov en wel naast de wereldberoemde tattooshop van Tattoo Bob.


We besluiten om wat te gaan drinken bij Tsjechov, en ervaren dat we zomaar opeens in een Hongaarse Culturele avond terecht zijn gekomen. Erg gastvrij, mensen die ons een hand komen geven en zich voorstellen, ons welkom heten, Hongaarse hapje gaan rond … we voelen ons een beetje opgelaten en leggen uit dat we alleen maar iets kwamen drinken omdat de overkant nog gesloten was. Wat is daar dan, aan de overkant? Tsja ook een literaire avond … 
De Hongaarse avond wordt geopend door een docent van de universiteit van  Groningen, de Hongaarse culturele attaché vertelt over de Hongaarse cultuur in Nederland.
Een docente van de RUG geeft ons een kleine spraakcursus Hongaars 


Jó estét! (goedenavond)
Holland vagyok (Ik ben Nederlander)
Magyar vagyok (Ik ben een Hongaar)
Szeretlek! (Ik hou van jou!)
Egészégedre! (Proost!)

Zij legt verder uit dat Hongaars helemaal geen slavische taal is, maar een Oegrische taal. Nederlands is zelfs meer verwant aan het Russisch dan het Hongaars … wat een informatie allemaal en dat komt ook nog eens uit Groningen.

Er zullen nog meer Hongaarse lekkernijen komen en een film en muziek … helaas, de sfeer is goed, maar we moeten nu echt naar de overkant  ik zeg nog tegen onze nieuwe Hongaarse vrienden: Als het daar eventueel niet leuk is komen we gewoon terug. 
Terwijl we ons naar de overkant spoeden, bedenken we nog dat ons ALTIJD wel bijzondere dingen overkomen 
Daniel Dee
We zijn net op tijd in Walhalla, waar Daniel Dee, de schrijver van dit boekje van vorig jaar, en inmiddels stadsdichter van Rotjeknor, net begint met aankondigen ... schrijvers, dichters, muziek en er is ook een verkooptafel met boeken.
Ik bedenk dat ik vroeger bij dit soort gelegenheden altijd wel iets kocht … maar dat is voorbij, dat kan niet meer. Hoewel ik elke schrijver het wel gun, een boek verkopen. Ik kom hier, een avondje uit, geef geld uit aan de entree, aan de reiskosten, aan de wijn … en meer zit er niet in, daar zullen jullie het mee moeten doen.
Misschien als je een superhuis laat ontwerpen door mijn architect, dan kunnen we je boek ook wel bekostigen, haha.

Anne Vegter

Ook is er muziek, Lizzy en the paperbacks, alleen was het Lizzy niet vanavond, maar ik heb niet onthouden wie wel. In ieder geval was het leuk! Behalve de kersverse Rotterdamse stadsdichter Daniel Dee: Miguel Santos, Jeroen van Rooij en Anne Vegter, de nieuwe Dichter des Vaderlands, ook nog schrijvers van de SKVR Schrijversschool, poepoe  het houdt niet op!

Maar ... we kwamen vooral hiervoor (van de website van Walhalla): 


En tot slot Die Toffe Gasten. Wie is er niet groot geworden met Die Toffe Gasten, het cabareteske schrijversduo uit Groningen? Na vijftien jaar optreden zit er nog steeds geen klad in het enthousiasme waarmee vrienden Karel ten Haaf en Stefan Nieuwenhuis in hun kenmerkende stofjassen de podia bestijgen. Na vele optredens in binnen- en buitenland zullen zij eindelijk Rotterdam aan doen.  


Zo leuk  ik lach me rot!

Na afloop moeten we ons haasten voor de trein terug  we halen hem op het nippertje.
In de trein val ik in slaap, wat wil je na een dag werken en dan nog zoveel cultuur en literatuur, maar 't was een mooie avond!