zaterdag 14 mei 2011

De ontdekking van KloosterburenIk weet niet meer hoe ik er terechtkwam, maar deze titel kwam ik tegen op het internet.
Verbaasd dat ik dat nooit eerder gezien heb. Je zou toch denken, zo dichtbij de naam van mijn blog! Het blijkt te gaan over een documentaire uit 2000.
Ook in die tijd had ik er geen weet van, maar toen was ik ook nog niet met Groningen bezig. Nieuwsgierig geworden google ik verder en er blijkt een boekje van te bestaan.
Op Boekwinkeltjes.nl staat er een aantal te koop, voor een klein prijsje. Ik kies natuurlijk voor een Boekwinkeltje uit Groningen (Opa Bram uit Winschoten) en binnen een dag heb ik het uitermate leuke boekje binnen.

‘Kroniek van een Gronings dorp op weg naar de eenentwintigste eeuw’.
Ruim een jaar lang woonde en werkte een televisieploeg in opdracht van NCRV’s Dokument in Kloosterburen, een plattelandsdorp, niet ver van de Waddenzee, in het noorden van Groningen. De filmploeg, onder leiding van Ineke Hilhorst, volgde de dagelijkse bezigheden van de dorpsbewoners in hun aanloop naar de eenentwintigste eeuw
Het verblijf in Kloosterburen resulteerde in een zesdelige ‘observational documentary’, een realistisch tijdsdocument, waarin de gewone gang van zaken en momenten van vreugde en verdriet voor het nageslacht worden vastgelegd.

Het voorwoord van eindredacteur Ger van Dongen begint met de volgende zin:
Waarom is Groningen verder van Amsterdam dan Amsterdam van Groningen? Grappig, hier heb ik het tijdens onze bezoeken aan Groningen al vaker over gehad met bewoners van de provincie ...

Het boekje staat vol met prachtige foto’s, de tekst van dichter-zanger Ede Staal’s Mien Hoogelaand’ en recepten van plaatkoek en mosterdsoep.
Maar vooral de mooie verhalen van de hoofdrolspelers uit de zes afleveringen, over het curieuze gegeven van carnaval in het noorden, over het boerenbestaan, over liefde en verlangen ...

Als deze serie nu uitgezonden zou worden, zou ik aan de buis gekluisterd zitten ... maar het is inmiddels al 11 jaar geleden gemaakt.
Wij zijn op onze tochten twee keer in Kloosterburen geweest, in juni vorig jaar en in februari tijdens de vogelexcursie en toen bleef het plaatsje ook al bij ons ‘hangen’.

Wat kan je toch blij zijn met ‘toevallige’ vondsten, ik ben helemaal gelukkig  met m’n boekje van nog geen vijf euro.

St. Willibrorduskerk Kloosterburen