donderdag 14 juli 2022

Tuin in juli, een kleine selectie

Van de Russische stokroos, Alcea rugosa, waar ik twee jaar geleden zaad van verzamelde, en al vaak zaaipogingen deed, heb ik er eindelijk eentje, in Perk-1.

Prachtig zachtgele bloemen, met blad in de vorm van een vijgenblad. Ze schijnen minder gevoelig te zijn voor de roestschimmel.


De donkere stokroos, Alcea rosea, heeft dit jaar inderdaad roest, zo jammer. Steeds maar de aangetaste bladeren verwijderen. De bloemen zijn gelukkig wel prachtig. Het schijnt door teveel vocht te komen, mogelijk nog maar eens op een andere plek proberen.


Een heel klein plantje ontdekt in het Louis-perk. Via Waarneming.nl er achter gekomen dat het de Akkerleeuwenbek is, Misopates orontium. Een inheems, vrij zeldzaam akkeronkruid. Hij staat op de Rode lijst. De zaden blijven lang kiemkrachtig en kunnen bij het verstoren van de grond opeens tevoorschijn komen.

Een plant die ik erg leuk vind is Boerenwormkruid, Tanacetum vulgare, net of het alleen de bloemhartjes zijn, zonder blaadjes. De plant is ook fijn voor diverse insecten.


Elk jaar worden het er meer en ze kunnen behoorlijk hoog worden!


Welke ook steeds meer en hoger wordt is Koeienoog, Telekia speciosa. Na de bloei komen de kleine ragebollen die de hele winter fraai blijven.


De Helenium ‘Waltraud’, die de naam van mijn moeder draagt, doet het ook elk jaar beter:


In de moestuin heeft het Komkommerkruid (Borago officinalis) zich flink uitgezaaid, heerlijke plant om de bloemen bij het eten te gebruiken.


Verder beginnen sommige delen van de tuin rimboe-achtig te worden.