woensdag 1 april 2020

Koolmees (1)

Ik heb de nieuwe camera gericht op het vogelhuis van Leo Gerritsen. Heel de winter werd er al in geschuild door kool- en pimpelmezen. De afgelopen weken was er steeds meer animo voor deze nestkast. De koolmezen joegen de pimpelmezen weg en vice versa. De opening is bedoeld voor koolmezen en eigenlijk te groot voor pimpelmezen.
Ik heb nog drie andere nestkasten in de tuin, op de door de vogelbescherming geadviseerde plekken, maar nee hoor, dit cortenstalen kunstwerk, vlak bij huis, is veel meer in trek. We hebben hier blijkbaar met kunstzinnige mezen van doen. In ieder geval hebben ze smaak.

Gisteren zagen we voor het eerst een koolmees met een takje naar binnen gaan. En dat ging nog een paar uur zo door.
Koddig zijn de capriolen als het takje te breed is, net als een hond die met een grote tak door een deuropening wil.

Zo leuk om de koolmees te volgen! Onze eigen Beleef de Lente. Vorig jaar zaten de koolmezen nog in de afvoer van de badkamerventilatie, rare plek voor een nest, maar het kwam gelukkig tot een goed eind. Hopelijk gaat het weer zo goed. Ik jaag alvast alle buurkatten de tuin uit.

Het is een sombere dag, de foto's zijn erg donker en niet zo scherp. Ik kan ze op de computer iets lichter maken, maar moet nog wel beter kunnen. Toch al blij mee.


Verrassend was het dat toch ook de pimpelmees weer poolshoogte kwam nemen, zelfs samen met partner, ookal is mevrouw Koolmees al aan het inrichten. Nieuwsgierige aagjes, maar deze woonruimte is niet meer beschikbaar.



Daarna komt mevrouw Koolmees en zal gedurende de dag heel druk bezig zijn met veel takjes.





Hopelijk morgen wat meer zon, zodat de foto's wat beter worden.