woensdag 22 december 2010

Groninger muziek

In mijn zoektocht naar alles wat met Groningen te maken heeft heb ik via internet natuurlijk ook de muziek ontdekt. Er wordt veel gezongen in het Gronings.
De enige waar ik wel eens van gehoord had was uiteraard Ede Staal. Een paar liedjes van hem vind ik wel mooi, zoals bijvoorbeeld Hoogeland, prachtig!
Via youtube vond ik verschillende muzikanten. Het eerste liedje wat ik tegenkwam was van een band genaamd de Heleboel met De Polder. Het raakte me enorm, door de prachtige taal en muziek, maar ook door de inhoud. Het deed me aan mijn vader denken, hij was gek op de polder.


Steeds meer liedjes vond ik en ik maakte er een CD’tje van, een kleine kennismaking met zangers uit Groningen. Ik noemde hem De Ontdekking van Groningen. Op deze CD heb ik ‘laidjes’ van Harry Niehof, Erwin de Vries, Alex Vissering, Törf, Arnold Veeman, Bert Hadders en Ede Staal gezet. Door er vaak naar te luisteren, vooral tijdens de lange autoritten naar Groningen, leerden we al een heel klein beetje Gronings te begrijpen. Ook kwamen we erachter wie we van al die muzikanten het beste vonden en gingen op zoek naar optredens.
We hebben er een aantal bezocht en echt ... het was fantastisch! Ik zal er binnenkort meer over vertellen.