zaterdag 18 december 2010

Hoop en verlangen

Ik raak een beetje uitgekeken op onze woonplek hier in het westen, in de binnenstad van een middelgrote plaats. Vond het altijd prettig om in de stad te wonen, maar ga steeds meer verlangen naar horizon en ruimte. De drukte hier, de haast, het lawaai, de rommel, de horkerigheid.
Bestaat er nog een plek waar je geen snelweg hoort, waar het ’s nachts donker is, waar het leven wat langzamer mag? Waar mensen vriendelijk zijn? Het verlangen naar ruimte en stilte wordt steeds groter. En als zo’n plek bestaat, is het te betalen? Durf ik het aan?

Tijdens tripjes door het land zijn we gaan kijken welke provincie wat voor ons zou zijn. Want we blijven wel in Nederland (geen ‘Ik vertrek’ toestanden) en kustprovincies hebben de voorkeur.
We begonnen in Zeeland, erg leuk voor weekendjes en vakantie, tja, maar om je daar nu te vestigen? Of Noord-Holland, prachtige plekken gezien, geweldig aan zee, maar onbetaalbaar. Friesland, ook prachtig voor vakantie. Dat Fries, lijkt me wel lastig.

Plots was daar de klik: Eureka! Groningen! Wat een openbaring.

O, Groningen, vlakten, verten, leegten, groen, hemelsblauwe luchten, vogels, velden, die taal, nou ja in een woord geweldig!
Groningen lijkt wel een gedicht.

Je hoort vaak: Groningers zijn stug. Ik ben nog geen stugge Groninger tegengekomen!
We gaan nu regelmatig naar Groningen, bekijken diverse plaatsen, gaan naar leuke evenementen en we gaan ons zelfs al een beetje thuis voelen. Nu weet ik: daar wil ik wonen!

We zeiden wel eens: ‘Als we later groot zijn gaan we in Groningen wonen’. Maar we zijn al groot en hoe pak je dat aan? We hebben hier ons werk en dat is al sappelen, laat staan in een provincie met hoge werkloosheid. Er staan wel prachtige huizen te koop, vrijstaand met grote tuinen en vrij uitzicht. En dat voor prijzen waar je hier net een krap bovenwoninkje voor hebt.

We zien wel, moeten we wachten op pensioenleeftijd of we durven de stap eerder aan? Gaat deze droom in vervulling?
Tot die tijd ga ik me verdiepen in alles wat me interesseert over de provincie met haar mensen, historie, landschap, taal en muziek.

Over dat onderzoek gaat deze blog voornamelijk. En vandaar de naam ‘Ontdekking van Groningen’. Ik hoop op leuke reacties en tips van lezers, graag ook uit de provincie.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten