zaterdag 23 maart 2019

Hemelsleutel


Hemelsleutel, de naam wordt wel gebruikt voor de tuinplant Sedum spectabile, maar eigenlijk komt die naam alleen de wilde soort Sedum telephium toe, ik heb hem echter nooit in het wild gezien. In de middeleeuwen hoorde deze plant bij de afweerkruiden en zou beschermen tegen boze geesten en heksen.
Volgens wikipedia ziet men in tuinen het meest de cultivar Sedum 'Herbstfreude'. De hybride is ontstaan door een kruising van Sedum spectabile met Sedum telephium in 1955.



Ik had vroeger een pot vol op mijn dakterras in Gouda. Een fijne langbloeiende plant, ook voor insecten, met mooie gedroogde schermen in de winter en hij komt elk jaar trouw terug.
De bloemen worden graag door hommels bezocht, de blaadjes schijnen eetbaar te zijn, maar zijn ook als pleister te gebruiken. Als je een blad dubbelvouwt en voorzichtig het vliesje wegtrekt, kun je dit plakken op bijvoorbeeld een prik van een rozestekel.
Het bloeden stopt vrij snel.

In de vaas staan de bloemen enkele weken en krijgen zelfs wortels, zodat je ze weer kan uitplanten. Ook gedroogd in een herfstboeket zijn ze nog mooi.


In perk-1 staan er wel heel veel. Vlakbij het terras hebben ze zich zo vermeerderd dat het wel een hegje van hemelsleutel lijkt. Iets teveel van het goede.

Ik steek tweederde uit en maak daar pakjes van die ik bij het openbare schelpenpad naast mijn tuin zet met een briefje erbij dat je ze gratis mee mag nemen. Binnen twee dagen is alles weg!

Ik heb een klein deel in perk-1 laten staan en nu is er plek vrijgekomen voor iets anders leuks.