zaterdag 16 april 2011

Duif


Ik vind bijna alle vogels leuk, maar met een soort heb ik weinig: duiven.
Stadsduiven met die stompjes. Hoe komt dat eigenlijk? Van de kauwgom? Of hebben ze suikerziekte? Domme beesten vind ik het, lelijk ook, met die dikke lijven en kleine koppen. Meestal vind men turkse tortels wel leuk. Ik niet. Behalve dat irritante gekoer, hoor ik ook regelmatig een ijselijke schreeuw en het duurde even tot ik er achter was dat de turkse tortel dat deed. Nare beesten, die de kleine vogels bij de voerplek wegjagen. Dat men de duif als symbool voor vrede heeft gekozen is wat mij betreft een vergissing. Houtduiven zijn helmaal van die grote domme lomperiken.

Net als toen met katje Psili, die me genas van mijn hekel aan katten, moet ik mijn mening nu ook weer herzien.
Van de week zat een duifje op mijn dakterras. Hij pikte de zonnepitjes op die uit de voedersilo zijn gevallen. Hij leek me erg hongerig. Hij was niet erg bang, ik kon hem tot ongeveer een meter benaderen. Hij was geringd maar hij liet zich niet pakken om het nummer te bekijken. Ik zette een schaaltje met zonnepitjes neer, en hij begon direct te eten. Ik vond hem mooi, een wit, slank beestje met een zwarte kraag, waarin een paarse gloed. Toen een ekster en een tortel aankwamen vliegen, liep hij geschrokken in mijn richting, alsof hij bescherming bij me zocht. Dat vond ik zo aandoenlijk. Toen het bakje leeg was ging hij zich poetsen en sliep even. Toen vertrok hij weer. Zou hij ontsnapt zijn? En zou het bevallen, de vrijheid? Ik keek of ik op de foto’s die ik genomen had het nummer van de ring kon ontcijferen.
Het was een lang nummer, dus ik zag steeds maar een stukje. Toen ik hierover op internet keek, bleek dat het weinig zin heeft om de eigenaar te achterhalen.


Ik dacht, dat was dat ... maar de volgende dag was hij er weer en drentelde om het lege bakje. Ik deed er weer wat zonnepitjes in, misschien wat eenzijdig, maar dat was het enige vogelvoer dat ik had, voor de meesjes.
En vandaag kwam hij weer. Ik ben maar even wat duivenvoer op de markt gaan kopen. Hij is bijna de hele dag gebleven. Het is een schatje en ziet er niet zo dom uit als de meeste duiven.
Eind van de middag vloog hij weer weg. Zou hij nu steeds terugkomen?