dinsdag 18 juni 2013

Vekaanzie 5, dag 4

Griekse dekentjes
Lekker geslapen in onze hut. Eigenlijk moest je slaapzakken meenemen, maar dat zou niet in de koffertjes passen, dus heb ik onze 'Griekse dekentjes’ meegenomen, souvenirs van Chios. Ze zijn dun, maar toch nog warm genoeg. Ik hoop dat het niet te koud zal worden deze week. In geval van nood kunnen we een kacheltje vragen.
Nu is het in ieder geval heerlijk, we ontbijten buiten … koffie, gekookt eitje, broodje kaas, yoghurt.
Het is nog vroeg en ‘onze jongens’ met hun straaljagende speeltuig zijn nog niet begonnen.


We gaan vanmorgen naar Pieterburen. In Domies Toen, Gronings voor 'tuin van de dominee' zijn we al vaker geweest, ik vind het een heerlijke plek.
Een oude ecologische pastorietuin met verschillende onderdelen zoals een natuurtuin met wilde planten, een kruidentuin, rozentuin, slingertoen en een prieel, dat door de toenmalige predikant werd gebouwd.
achter de engelwortel
Het mooie kerkje, de Petruskerk, is vandaag ook te bezichtigen.
Deze tuin en de kerk zijn eigendom van de Stichting Oude Groninger Kerken en staan onder beheer van de Stichting Domies Toen. Dit is denk ik de vijfde keer dat ik hier kom, maar het verveelt nooit.
Aan de foto's is niet zien dat het op deze lieflijke plek bijna niet te harden is van het vliegtuiglawaai, ik ben er niet blij mee.
We stappen in onze auto en rijden naar Eenrum, naar Kwekerij de Kleine Plantage, een kwekerij van vaste planten, rozen en clematissen met een grote tuin met hagen, niet te hoog zodat je steeds het schitterende landschap van het Groninger Hogeland kunt zien. 

Mooie beelden ook, zoals o.a. deze bronzen Rietlopers van Jan Steen uit Den Andel:


Daarna rijden we naar Winsum, het is zulk mooi weer, tijd voor een terrasje. We kiezen weer voor de Gouden Karper en nemen op advies van Willem de eigenaar, een nieuw licht drankje, Fresita, een mousserende rosé met (volgens de folder) handgeplukte aardbeien uit Patagonië (!) , kletskoek natuurlijk, maar het smaakt wel erg lekker zomers.
We hebben voor morgen afgesproken met onze gids voor een kwelderwandeling. We moeten vanavond nog even bellen hoelaat en of het wel doorgaat. De weersvoorspellingen zijn extreem … het zal morgen de heetste dag sinds heugenis worden. Men raadt ons aan om een petje te kopen en antizonnebrandmiddel. Dat laatste koop ik maar, een klein tubetje en ook nog een zonnebril … maar petjes?
Nee, daar heb ik geen zin in, ik heb thuis nog een zak vol met petjes en die draag ik ook nooit.


Het is erg gezellig op het terras van de Gouden Karper, vol met locals, met plezier luister ik naar de gesprekken in het Gronings, mooi vind ik dat.
We blijven hier niet eten, we hebben nog genoeg in huis/hut. Ik maak pasta en we genieten van een stille avond onder een fraaie halve maan.